Veliki broj različitih voćki orezuje se u kasnu zimu.
Stabla voćaka trebaju redovitu njegu. Saznajte kada i kako pravilno orezivati voćke.
Alat za rezidbu voćaka treba biti oštar kako se grane ne bi drobile ili trgale. Za manje rezove prikladne su vrtna škare STIHL Bypass PG 20. Za veće rezove bolje je koristiti škare za grane STIHL Bypass PB 10 ili akumulatorski rezač STIHL GTA 26, koji vam može olakšati rezidbu voćaka.
Voćke treba orezivati jednom godišnje. Odaberite vrijeme rezidbe prema vrsti voćke. Opće pravilo za vrijeme rezidbe je: jezgraste voćke potrebno je orezivati zimi ili u proljeće, a koštičave voćke ljeti.
Redovita rezidba voćki potrebna je za zdrav urod koji će omogućiti bogatu berbu.
Godišnja rezidba sprječava štetnike, potiče rast i osigurava optimalno osvijetljenu krošnju – što u konačnici poboljšava kvalitetu plodova.
Kako biste pravilno uradili rezidbu, prorijedite krošnju i uklonite sve vodopije, tj. tanke, okomito rastuće izbojke.
Pazite na “sokovnu težinu”, tj. na njihovu ravnotežu kako se ne bi prelijevali, pa bočne grane uvijek odrežite na istoj visini. Mlade voćke možete hrabro orezivati, dok starije orezujte nešto opreznije.
Idealno vrijeme za rezidbu voćaka ovisi o vrsti stabla. Jezgraste voćke najbolje je rezati između studenog/novembra i travnja/aprila, izvan vegetacijskog razdoblja, dok je za koštičave voćke rezidbu bolje raditi ljeti.
Kalendar rezidbe različitih vrsti voćaka može vam pomoći o optimalnom vremenskom razdoblju za rezidbu stabala.
Da biste pravilno obavili rezidbu voćaka, pripremili smo nekoliko korisnih savjeta - jer pravilan pristup njezi stabala ključan je za zdrav rast i bogat urod.
1. Kada orezujete voćke, škare postavite blizu pupoljaka. Ako je udaljenost od pupoljaka prevelika, drvo će se osušiti do sljedeće tačke vegetacije. U tom mrtvom drvu teže će se razviti svježi izdanak. Stoga biste rez trebali obaviti na udaljenosti od otprilike 1 do 3 milimetra od pupoljaka - usmjerenih prema vani.
2. Odumrle grane kao i čunjeve potrebno je ukloniti jer mrtvo drvo pruža podlogu za trulež i plijesan. Kada orezujete voćke, odvojite grane što je moguće bliže prstenu grane, a da isti pritom ne oštetite.
3. Velike grane potrebno je rezati postupno. Time izbjegavate da se kori nanesu veće štete ili da se grane nekontrolirano režu ili puknu. Na kraju pažljivo uklonite čunj ispred prstena grane.
4. Kad režete voćke, obratite pažnju na tzv. "sokovnu težinu". Klasična krošnja stabla voćke većinom je piramidalnog oblika i sastoji se od glavnog izdanka i tri do četiri grane koje rastu bočno. Tijekom prvih godina rasta posebno je važno održavati ovakvu "sokovnu težinu". Za to je potrebno da sve grane budu otprilike iste visine. Glavni izdanci trebaju biti oko 20 centimetara duži.
5. Režite vodopije već u rano ljeto. Kada snažno orezujete voćke, često se na gornjoj strani izdanka formira se mnogo vodopija. Uklonite ih što ranije, jer će se tako rane zacijeliti prije zime.
6. Ne zaboravite redovito zalijevati voćke. Posebno nakon razdoblja mraza tijekom zime, voćkama je potrebna voda jer ne mogu upiti smrznutu vodu iz tla tokom zime. Osim novih sadnica, starija stabala breskve, nektarine, badema i marelice posebno trebaju dodatnu količinu vode.
Još jednom smo saželi pojedinačne korake kod rezidbe voćaka.
Rad sa snažnim alatima omogućuje vam da jednostavno i lako odradite poslove. Kod takvih radova preporučujemo nošenje odgovarajuće zaštitne opreme.
Uvijek nosite osobnu zaštitnu opremu prilikom rada sa STIHL uređajima i alatima. Informacije o odgovarajućoj zaštitnoj opremi uz svaki STIHL uređaj možete pronaći u uputama za korištenje STIHL uređaja. Prije prvog korištenja uređaja najprije pročitajte upute za korištenje i prije svake upotrebe provjerite da li je vaš uređaj u ispravnom stanju.
Vaš STIHL ovlašteni trgovac po želji može pripremiti svaki uređaj za prvu upotrebu i savjetovati vas o odgovarajućoj zaštitnoj odjeći, modelima i veličinama. Imajte na umu da osobna zaštitna oprema nije zamjena za sigurnosnu tehniku rada.
Koju metodu rezidbe koristiti ovisi o starosti stabla voćki – sve važne informacije saželi smo u nastavku teksta.
Prilikom rezidbe voćaka, odaberite tri do četiri bočne grane uz glavni izdanak koje nećete dirati. Idealno bi bilo da ove grane rastu pod uglom od 45 stupnjeva u odnosu na deblo. Sve ostale grane možete ukloniti, jer će bočne grane uz glavni izdanak biti dovoljne za razvoj krošnje.
Uzgojna rezidba se provodi sve dok drvo ne postigne željenu visinu krošnje - u prosjeku to traje oko 5 do 6 godina, a kod brzorastućih stabala možda i kraće. Kako biste postigli dobru razgranatost grana, trebali biste rezati tzv. bočne grane i produžetak debla za jednu trećinu dužine.
Dugoročno gledano, želite oblikovati krošnju u oblik piramide s uravnoteženom sokovnom težinom. Što je drvo starije, to je manje potrebna intenzivna uzgojna rezidba.
U rezidbu koja služi održavanju oblika krošnje u središtu pažnje je prozračivanje krošnji prilikom rezidbe voćaka.
Pretrpani izdanci se uklanjaju tijekom rezidbe već zrelih stabala voćki, uklanjaju se vodopije i čunjevi na granama. Isto vrijedi i za grane koje su teške i vise prema dolje.
Rano starenje stabala voćki očituje se manjim plodovima i prevelikom gustinom krošnji. Starije stablo tako se treba ponovno potaknuti na rast snažnom rezidbom.
Pri tome se krošnja prorjeđuje, uklanjaju se i grane koje prijete pucanjem. Kako bi se izbjeglo stvaranje vodopija, rezidba voćaka može se rasporediti u dvije uzastopne godišnje rezidbe.
Orezivanje stabala koštičavih i jezgrastih voćki prvenstveno je pitanje pravog vremena. Evo najvažnijih informacija i savjeta.
Rezidbu jabuka, krušaka i ostalih jezgrastih voćaka obično radimo između studenog/novembra i travnja/aprila, tj. izvan vegetacijskog razdoblja.
Mlada stable jezgrastih voćki trebalo bi orezivati u prvim godinama između kraja veljače/februara i početka ožujka/marta, jer su mlade grane još uvijek vrlo osjetljive na jak mraz.
Trešnje, breskve i ostale snažno rastuće koštičave voćke najbolje je rezati tijekom toplijeg dijela godine. Na taj način održavate stablo u odgovarajućoj veličini, jer rezidbom grane gube sakupljenu energiju i na taj način im usporavate rast.
Budući da možete rezati stabla koštičavih voćki čak i tijekom berbe, prilikom uklanjanja grana možete istovremeno uraditi i berbu. Do razdoblja cvjetanja između travnja/aprila i svibnja/maja bez problema možete rezati, npr.stabla breskve. Stabla kruške najbolje je orezivati između lipnja/juna i sredine kolovoza/augusta, dakle nakon berbe.
Napomena
U periodu između 01. ožujka/marta i 30. rujna/septembra u mnogim je zemljama zabranjeno radikalno orezivanje živica i drveća. Sve dok se u stablima ne počnu razmnožavati ptice ili u njoj ne žive druge životinje dopuštena je rezidba koja služi za oblikovanje i njegu drveća te kao mjera sigurnosti u prometu koja se ne može odgoditi.