Ostala događanja

SVJETSKO PRVENSTVO ŠUMARSKIH RADNIKA

Na svjetskom prvenstvu šumarskih radnika milimetri prave razliku između pobjede i poraza. Discipline se temelje na tradicionalnim zadacima uključenim u sječu drva u šumi. Od 1970-tih ovo međunarodno prvenstvo svake dvije godine oduševljava  tisuće gledatelja.

KOJA SU PRAVILA SVJETSKOG PRVENSTVA ŠUMARSKIH RADNIKA?

Na svjetskom prvenstvu u šumarskim radovima šumski se profesionalci međusobno natječu u raznim disciplinama. Discipline se temelje na praktičnim zadacima u šumarstvu. Riječ je o profesionalnom natjecanju u kojem se profesionalci natječu na nacionalnoj i međunarodnoj razini. 

MOTORNA PILA

U fokusu ovih disciplina je motorna pila. Takmičari pokazuju svoje vještine u korištenju uređaja. Svi takmičari iz STIHL momčadi natječu se sa STIHL motornom pilom MS 500i. Natjecateljska verzija ove motorne pile posebno je dizajnirana kako bi udovoljila visokim zahtjevima takmičara.

DISCIPLINE

Na Svjetskom prvenstvu šumarskih radnika takmičari se natječu u pet disciplina, koje se temelje na vještini, brzini i preciznosti. U fokusu natjecanja je rukovanje motornom pilom. Pri izvođenju disciplina procjenjuje se sigurnost, točnost i brzina. Na prvenstvu šumarskih radnika desetinke milimetra često odlučuju hoće li takmičar pobijediti ili izgubiti.

NATJECANJE ŠUMARA U NORDIJSKOM SKIJANJU


Zimski sport s razlikom: Ljubitelji šuma iz preko 20 europskih zemalja sastaju se jednom godišnje na prvenstvu šumarskih radnika u nordijskom skijanju. Gotovo 1.000 ambicioznih trkača amatera natječe se na raznim biatlonskim natjecanjima - i to od 1969. godine.

Od početka šumari su elitni natjecateljski sport pretvorili u popularan sport i usmjerili razvoj na uređene, ekološki kompatibilne staze, "staze za trčanje". STIHL je već dugi niz godina odani partner i pomaže u provedbi ovog natjecanja.

EUROPSKO PRVENSTVO ŠUMARSKIH ŠKOLA


Na Europskom prvenstvu šumarskih škola natječu se jedni protiv drugih učenici različitih europskih šumarskih i poljoprivrednih škola. Pri tom se ne natječu samo u pravoj tehnici, preciznosti, vještini i brzini, već i u znanju.

Tijekom natjecanja ekipe, od kojih se svaka sastoji od po četiri učenika, takmiče se u raznim disciplinama. Prvi, tehnički dio sastoji se od disciplina poput zamjene lanca, sječe, urezivanja, kombiniranja i preciznog reza, gdje se mjere i ocjenjuju preciznost, vještina i brzina u rukovanju motornom pilom. U drugom dijelu, iz znanja o šumarstvu, učenici se moraju nositi s različitim zadacima pomoću mjernih uređaja za mjerenje šuma te poznavanja znanosti o životinjama i biljkama. Pobjednik se određuje na temelju maksimalnog broja bodova postignutih na oba područja.