Čišćenje motorne pile: upute

ČIŠĆENJE MOTORNIH PILA: KORAK PO KORAK UPUTE


I vaša motorna pila treba redovito čišćenje. Otkrijte kako jednostavno očistiti motornu pilu u samo nekoliko koraka. 


RAZLOZI ZBOG KOJIH TREBATE REDOVITO ČISTITI VAŠU MOTORNU PILU 


Vaša motorna pila se opterećuje prilikom svakog korištenja. Biljni ostaci i smola lijepe se na kućištu motora i reznoj garnituri, lanci pile vremenom postaju tupi i na pojedinim dijelovima taloži se prašina. Ako ne uklonite prljavštinu, dugoročno ćete ograničiti funkcionalnost i radni vijek motorne pile.


ČIŠĆENJE MOTORNE PILE: UPUTE

Odvojite vrijeme za redovito čišćenje motorne pile. Na taj način imat ćete savršene performanse pri radu. Kod čišćenja akumulatorskih, električnih i benzinskih motornih pila, morate uzeti u obzir neke posebne značajke.

Prije čišćenja motorne pile morate uraditi siljedeće:


SIGURNOSNE MJERE


Ne zaboravite isključiti motornu pilu prije čišćenja:

 Izvucite utikač iz struje kod električnih pila

• Izvadite bateriju iz akumulatorskih motornih pila i aktivirajte kočnicu

• Kod benzinskih motornih pila isključite motor i aktivirajte kočnicu

Nosite zaštitne rukavice od otpornog materijala. Više informacija o prikladnoj zaštitnoj odjeći i sigurnom rukovanju motornom pilom možete pronaći u uputama za rukovanje. 


POMOĆNA SREDSTVA 


Za održavanje i čišćenje rezne garniture pripremite sljedeći pribor:

 Četkica
 Meka krpa
 Ulje za održavanje
 Mjerku
 Specijalno sredstvo za čišćenje ili multispray


ČIŠĆENJE NAKON SVAKOG KORIŠTENJA MOTORNE PILE 


Obrišite prašinu s kućišta motorne pile vlažnom krpom. Kod akumulatorskih pila također očistite bateriju i pretinac za bateriju vlažnom krpom. Četkica je korisna za čišćenje električnih kontakata.


TVRDOKORNA NEČISTOĆA 

Provjerite jesu li otvori za hlađenje motora čisti i po potrebi ih očistite četkicom ili zrakom iz kompresora.  Pravilno funkcioniranje otvora za hlađenje motora važno je za zaštitu motora od pregrijavanja. Sada uklonite poklopac lančanika i očistite područje oko lančanika. Za posebno tvrdokornu nečistoću koristite sredstvo za otapanje smole. 

Redovitim čišćenjem sprječavate prerano trošenje vodilice i lanca pile. Da biste to učinili, skinite s motorne pile lanac pile i vodilicu. Uklonite ostatke ulja i prljavštine s kanala za odvod ulja, otvora za ulje i utora vodilice s mjerkom. Preporuča se korištenje visokokvalitetnog sredstva za otapanje smole. 

Za optimalnu sveobuhvatnu zaštitu preporučamo redovito korištenje specijalnog sredstva za čišćenje STIHL. Nakon čišćenja uljem za održavanje lanca nanesite sprej preko cijele rezne garniture. 

Nakon čišćenje montirajte odsmoljenu reznu garnituru na motornu pilu i vratite poklopac lančanika. 

STIHL preporuka za profesionalce: 

Ukoliko posjedujete kompresor, njime ćete postći najbolje rezultate čišćenja zaostataka i prašine. Tako ćete ukloniti i najmanje čestice nečistoće i prašine. Uvijek držite motornu pilu na suhom mjestu s postavljenim štitnikom vodilice. 


PRIJE SKLADIŠTENJA 


Između radnih intervala, a posebno prije duže pauze (tri mjeseca), potrebno je temeljito čišćenje motorne pile. Prvi su koraci isti kod akumulatorskih, električnih i benzinskih motornih pila:
Čišćenje i oštrenje rezne garniture 

Izvadite vodilicu i lanac pile iz kućišta. Očistite ih kako je gore opisano. Provjerite stanje ove dvije komponente. Trebate li naoštriti rezne zube lanca? Došlo je do pojave neujednačene istrošenosti na vodilici? Ako je to slučaj, pažljivo ju uklonite plosnatom turpijom ili alatom za izravnjavanje vodilica.

Potražite korisne savjete u detaljnim uputama za oštrenje motorne pile ili prepustite oštrenje lokalnom  STIHL Ovlaštenom serviseru.

Nakon čišćenja, nasprejajte vodilicu i lanac sredstvom za njegu vodilice i skladištite ih odvojeno od kućišta s pripadajućim štitnicima. 


ODRŽAVANJE S DVOJNOM FUNKCIJOM

STIHL sredstvo za otapanje smole je idealno rješenje za otklanjanje tvrdokornog zasmoljenje i ujedno je optimalna zaštita od hrđe.


ČIŠĆENJE KUĆIŠTA 


Uklonite prašinu i piljevinu iz kućišta. Očistite područje oko lančanika (vidi gore). Provjerite da li su otvori za hlađenje motora prohodni i čisti, te ih očistite četkicom ili zrakom iz kompresora. 

Napunite spremnik ulja za podmazivanje


Sada je na redu čišćenje spremnika za ulje? To možete učiniti sami ili kod STIHL Ovlaštenog trgovca i servisera. Tijekom čišćenja možete otkriti oštećenja. U ovom slučaju, preporučamo da se obratite STIHL Ovlaštenom trgovcu i serviseru radi izvođenja radova na održavanju i popravcima. Kada koristite biološko ulje za podmazivanje lanca, u potpunosti napunite spremnik ulja za podmazivanje i skladištite uređaj.

Očistite kanal za ulje


Provjerite razinu u spremniku za ulje. Spremnik se prazni kada radite s motornom pilom. Ako to nije slučaj, možda postoji problem s dovodom tj. odvodom ulja za podmazivanje. Da biste to riješili, očistite uljne kanale vaše motorne pile ili se obratite STIHL Ovlaštenom 


POSEBNE ZNAČAJKE AKUMULATORSKIH I BENZINSKIH MOTORNIH PILA 

Uz gore navedene korake, trebali biste uzeti u obzir i sljedeće korake i mjere kod čišćenja akumulatorskih i benzinskih motornih pila:


ČIŠĆENJE AKUMULATORSKIH MOTORNIH PILA 

  • Kod akumulatorskih uređaja važno je pravilno skladištenje baterije:
  • Očistite bateriju vlažnom krpom.
  • Skladištite bateriju s razinom napunjenosti koja je prikazana s dvije LED lampice. To će spriječiti duboko pražnjenje baterije, što bi u suprotnom štetno utjecalo na funkcionalnost i vijek trajanja baterije.
  • Skladištite bateriju odvojeno od motorne pile i punjača.
  • Također, obrišite punjač vlažnom krpom. Ako je potrebno, električne kontakte očistite četkicom.ČIŠĆENJE BENZINSKIH MOTORNIH PILA 

Čišćenje benzinskih motornih pila je malo složenije. Imajte na umu sljedeće korake:


Ispraznite spremnik

Ispraznite spremnik goriva za motornu pilu na dobro prozračnom mjestu. Ostatke goriva treba odložiti na ekološki način koristeći posebne spremnike za odlaganje. 

Ispraznite rasplinjač 

Ispraznite spremnik za gorivo i pokrenite vašu motornu pilu i pustite da radi kratko vrijeme dok se spremnik ne isprazni i motorna pila ne stane u praznom hodu. To će spriječiti da se membrana lijepi za rasplinjač. Za temeljno čišćenje preporučamo da se obratite lokalnom STIHL Ovlašenom serviseru.

Provjerite svjećice i otvor za hlađenje te ih po potrebi očistite.

Očistite filter zraka

Kako biste osigurali da se performanse vaše motorne pile s vremenom ne smanjuju, redovito čistite filtar zraka. Prethodno ga izvadite iz kućišta i dobro ga protresite od prašine. 
SAŽETAK: ČIŠĆENJE MOTORNE PILE  


  • Redovno održavanje jamči besprijekornu funkcionalnost vaše motorne pile.
  • Radite isključivo s odgovarajućom zaštitnom opremom.
  • Očistite uređaj nakon svakog korištenja. Također preporučamo temeljito čišćenje prije zimske pauze. 
  • Uzmite u obzir posebne značajke prilikom čišćenja akumulatorskih i benzinskih motornih pila.