Vrt u jesen

Posljednji topli dani još vam omogućuju radove u vrtu, ali čim zahladi, vrt treba pripremiti za zimu. Potrebno je ukloniti i iskoristiti suho lišće za kompost, pripremiti gredice za zimu kao i uraditi ostale radove kako bi ga pripremili za zimsku sezonu.

VRT U JESEN: RADOVI KOJE JE POTREBNO URADITI

Prvi vjesnici jeseni su zlatna boja lišća i ugodne temperature, a uz to i brojni kišni dani. Ne samo da drveće prolazi kroz velike promjene u jesen i biljke u vrtu prolaze kroz fazu transformacije. Sada je idealno vrijeme za sadnju nekih povrtnih biljka. Sadite lukovice i češnjak kako biste ga mogli ubrati naredno proljeće. U popisu koji slijedi, sakupili smo na jednom mjestu sve potrebne radove u vrtu koji se trebaju odraditi u jesen, kao i preporuke za optimalnu njegu kroz svaki jesenski mjesec.

Jesen je dobro vrijeme da još jednom pregledate cjelokupnu strukturu vašeg vrta. Koje su biljke preživjelo vruće ljeto, a koje trebamo ukloniti. Što treba nanovo zasaditi? Znači, zamislite sve potrebne radove koje ćete sada uraditi kao pripremu za nadolazeće proljeće i vaš će vam vrt zahvaliti, sigurni smo!

VRT U JESEN: ŠTO SVE TREBA URADITI U VRTU KAKO BI GA PRIRPEMILI ZA NAREDNU SEZONU

 • Skupljati i spremiti sjemenke
 • Saditi lukovice
 • Očistiti travnjake od lišća i iskoristiti ga za kompostiranje
 • Posijati travnjak (idealno do kraja rujna / septembra)
 • Gnojiti travnjake
 • Posjeći suhe grane i urediti živicu
 • Prekopati plodnu zemlju

VRT U RUJNU / SEPTEMBRU: VELIKA PRIPREMA ZA PROLJETNU SEZONU

U rujnu, kada je tlo još toplo, rupe na travnjaku mogu se uspješno “zatvoriti” ponovnim sijanjem. Ukoliko je moguće, upotrijebite istu smjesu travnjaka koju ste već ranije koristili, a sve s ciljem ujednačenog cjelokupnog izgleda travnjaka. Uklonite korov na mjestima gdje je to potrebno potrebno. Zatim “duboko” pokosite ta mjesta, visina reza neka bude viša nego kako inače kosite ljeti, “rastresite” tlo i razbacajte sjeme trave po travnjaku (na mjestima gdje je to potrebno). Alternativno, možete sjeme travnjaka pomiješati sa zemljom i takvu smjesu razbacati po prethodno pripremljenom tlu. Na taj način sjeme je sigurno od ptica i do naredne sezone oblikova će se kontinuirano zeleni i zdravi travnjak. Više savjeta o tome kako revitalizirati travnjak možete pronaći OVDJE.

Ako želite učiniti nešto dobro za vaš travnjak, dajte mu jednu kuru s jesenskim gnojivom. Jesensko gnojivo svojim visokim udjelom kalija čini vlati trave otpornima na mraz i uopće izdržljivima. Preporuka: još uvijek možete kositi travnjake do prvog mraza. U našem vodiču možete saznati sve o pravilnom održavanju travnjaka u jesen.

Krajem augusta/kolovoza do sredine septembra/rujna (u nekim područjima i cijeli 9. mjesec) savršeno je vrijeme za skupljanje sjemenki u vašem vrtu. Čim se prve sjemenke osuše na biljkama, sakupite ih. Pazite da ih ne skupljate prerano, jer će tek zrelo sjeme kasnije niknuti. Sjemenke je potrebno dobro osušiti prije nego ih skladištite. Tamno i suho mjesto vrlo je pogodno za skladištenje tijekom zime. Prednost posjedovanja vlastitog sjemena, uz financijsku uštedu je i činjenica da biljke uzgojene na ovaj način već poznaju tlo u vašem vrtu i osjećaju se kao kod kuće na već poznatim površinama.

Još jedan savjet za radove u vrtu u septembru/rujnu: Uklonite sve plodove sa zemlje, on potiskuje travu uz tlo i na taj način sprječavaju prodor sunčevih zraka. To slabi vlati trave i čini ih osjetljivima na gljivične bolesti tijekom zime. Ukoliko neko sitno voće i ostane na zemlji, ne brinite, ježevi i druge sitne životinje zahvalit će vam na hrani. Prvo lišće može pasti s drveća već u septembru/rujnu, ali češće se taj period prolongira sve do puno hladnijih dana. Mi vam donosimo i savjete za pravilno zbrinjavanje vrtnog otpada. Za radove na orezivanju živice i drveća, trebali biste još malo pričekati.

Septembar, tj. rujan je najbolje vrijeme za ponovno uživanje u vrtu. Uživajte u jesenskim bojama i odradite sve potrebne radove kao pripremu za bogatu proljetnu sezonu!

BILJKE KOJE CVJETAJU U JESEN (IZBOR):

 • Brdski zvjezdan (Bergaster)
 • Mirisna kopriva
 • Dalije
 • Jesenski jorgovan
 • Jesenske anemone
 • Oktoberle (Sedum Sieboldii)
 • Kosi galan (Chelone obliqua)

Mnoge biljke cvjetaju u jesen. Tu spadaju, na primjer, lavanda “Two Seasons” s prvim cvjetanjem u lipnju/junu i drugim, obilnijim u rujnu/septembru i listopadu/oktobru. Uz to, u jesen cvjetaju biljke poput Phlox - Herbstwalzer, Srebreno cvijeće – Frauenwurzel, Jesenska lila, Oktoberle (Sedum Sieboldii) i jesenske anemone.

VRT U OKTOBRU (LISTOPAD): VRIJEME ŽETVE I SADNJE

Zlatni listopad/oktobar donosi prve stvarno hladnije dane. Za vas smo sastavili popis najvažnijih radova u vrtu koje je potrebno uraditi u listopadu/oktobru. Sada možete posjeći suho granje i podrezati I formirati živicu.

Sa sve kraćim danima i nižim temperaturama, neke će se biljke povući u zemlju. Naš savjet za radove u vrtu u oktobru/listopadu: Sad je pravo vrijeme da uredite gredice u svom vrtu i pripremite ih za zimsku sezonu. Uklonite mrtve dijelove biljaka. Skratite listove višegodišnjih biljaka kako bi ponovno ozelenili u narednoj godini. Kod drvenastih biljaka, struktura postaje vidljiva u jesen I lakše ih je podrezati. Međutim, kod mnogih drveća treba pričekati zimu, na primjer, sjemenke voća poput jabuka i krušaka nemojte rezati do početka novembra/studenog.

Listopad/oktobar je izuzetno pogodan za sadnju biljaka u jesen. Čak i prije prvih mraznih noći, biljke imaju dovoljno vremena za rast jer je tlo još relativno toplo. Sada se sade višegodišnje biljke kao što su brdski zvjezdan (Aster) ili voćke i ruže bez korijena. Sada možete saditi i lukovice, poput tulipana, narcisa ili krokusa. Kod sadnje vrijedi sljedeće pravilo: Prije same sadnje iskopajte i usitnite, posadite lukovice tri puta dublje u zemlju od njihove visine, to znači ako je biljka lukovice visoka oko 3 cm sadi se 9 cm duboko u zemlju. Lukovice koje ćete saditi neka budu što veće, zdrave i neosušene. Razmak između cvijeća koje se sadi u jesen treba biti oko 20 centimetara, s tim da tulipani zahtijevaju malo više udaljenosti od svojih susjeda kako bi se spriječila oboljenja. Osim toga, lukovice posađene preblizu jedna drugoj mogu uskratiti jedna drugoj hranjive sastojke. Na kraju dodajte svježu zemlju i u slučaju glinovitog tla dodajte pijesak kao drenažu i sve dobro zalijte.

Preporuke: Ako sadite gredicu i želite postići optimalan prirodan raspored cvijeća koje sadite, postoji jednostavan trik. Kako bi raspodjela pozicija zasađenih biljaka djelovala vizualno što prirodnijom tako da se čini da je posve slučajna, stanite na sredinu gredice koju želite posaditi. Uzmite lukovice, bacite ih visoko i zasadite ondje gdje su pale. Na taj način zasađeno cvijeće izgledati će prirodnije u svom rasporedu, tj. okruženju.

Jeste li znali da možete sami, sasvim jednostavno, uzgajati češnjak? Naš vrtlarski savjet za sadnju u listopadu/oktobru je: Iskopajte rupe u zemlji dubine nekoliko centimetara i na svakih 10 centimetara razmaka posadite češnjak. Mraz i zimsko vrijeme ne utječu na rast češnjaka, tako da svježi češnjak možete ubrati u nadolazećem svibnju/maju.

BILJKE KOJE SE SADE JESEN (ODABIR):

 • Stabiljke u biljnom spremniku
 • Stabiljke bez korijena
 • Trava
 • Cvjetne trajnice

VRT U STUDENOM: PRIPREMITE TRAVNJAKE ZA ZIMU

Ne ostavljajte jesensko lišće na travnjaku. Ukoliko travnjak prezimi s opalim jesenskim lišćem postat će osjetljiv na gljivične zimske bolesti, poput snježne plijesni. Nemojte se umarati i grabljati suho lišće, jednostavno ga pokosite, miks lišća i trave kojeg ste upravo pokosili lako se kompostira. Ne spaljujte lišće, pustite da uradi prirodni krug i kompost koji ste sami napravili iskoristite kao prirodno gnojivo.

U jesen se možete posvetiti njezi stabala u svom vrtu. Sada možete bolje vidjeti drveće koje se oslobodilo od lišća i možete uraditi rezidbu. Ali i ne žurite, za to imate dovoljno vremena do ožujka/marta. Zimzelene, otporne biljke raduju se redovnom zalijevanju u danima bez mraza. Tijekom mraznih dana biljke isparavaju vodu kroz lišće, ali istodobno ne mogu unijeti novu vodu iz tla. Zato pripremajte vrt u studenom/novembru na zimu koja je na pragu, trud i ulog će se pokazati u proljetnoj sezoni. Budite vrijedni, isplati se.

SAŽETAK: VRT U JESEN

 • Jesen je vrijeme promjena i priprema za nadolazeće proljeće.
 • Od rujna/septembra možete provjeriti da li na travnjaku ima oštećenja i popuniti praznine ponovnim sijanjem.
 • Sjemenke se skupljaju i suše od rujna/septembra do listopada/oktobra.
 • Već od studenog/novembra trebali biste početi pripremati vrt za zimske uvjete.
 • Najvažnije je da u ovom razdoblju uklonite lišće s travnjaka i pripremite ga za zimu.

Ako želite uživati u cvijeću do kraja vrtlarske sezone sada posadite planinske astere, mirisne koprive, jesenske krizanteme, kosi galan (Chelone obliqua), gerbere … njihovi cvjetovi vole jesensko sunce.

Određene vrste biljaka potrebno je orezivati u jesen. U listopadu/oktobru skratite grmlje i živicu, a po potrebi uraditi orezivanje ukrasne živice. Jesen je idealno godišnje doba za orezivanje četinjača i tamnih, jakih ukrasnih grmova (osim grmova s proljetnim cvjetovima) kao i bobičastog voća, poput kupina ili malina.

U listopadu/oktobru, prije prvog mraza, trebali biste saditi lukovice, poput tulipana, narcisa ili krokusa. Uz to, jesen je tipično godišnje doba za sadnju drveća, grmlja, mnogih vrsta trave i ruža bez korijena. Češnjak se također može saditi u jesen.

U jesen, u još toplom tlu, mogu se saditi razne trajnice i trave u biljnim posudama. Na primjer, u jesen posadite višegodišnje biljke ili trajnice. No, sadnju trajnica koje cvjetaju u jesen i božura osjetljivih na vlagu bolje je odgoditi za sljedeće proljeće.

Višegodišnje biljke ili trajnice treba orezivati u jesen, prije prvog mraza. U jesen, međutim, orezujte samo one trajnice čiji listovi lako propadaju (trunu). Na primjer, krizantema, indijska kopriva, dnevni ljiljan, cvijet kokarde. Ostale trajnice najbolje je ostaviti nedirnute do proljeća jer insekti prezimljuju u izdancima, a sjemenke trajnica dobra su hrana za ptice.

Budući da biljke na kraju vrtlarske sezone zaustavljaju metabolizam u zimskim mjesecima, gnojenje nije potrebno. One ne mogu više apsorbirati hranjive sastojke iz primijenjenog gnojiva. Međutim, jesen je idealno vrijeme za primjenu posebnih jesenskih gnojiva kako bismo travnjak učinili otpornim na mraz i hladnoću.

Da li ćete okopavati vrt na jesen ili ne, ovisi o karakteristikama tla. Da li ima smisla okopavati teška, ilovasta tla?! Debele grude zemlje tada će polomiti jaki mraz. Idealno je prekopati neiskorištene vrtne površine koje ćete u narednoj proljetnoj sezoni pretvoriti u povrtnjak ili cvjetne gredice. Inače, tlo u povrtnjaku potrebno je samo lagano izrahliti grabljama ukoliko je moguće.