Uklanjanje ili iskorištavanje lišća

Vlasnici vrtova svake se godine iznova moraju boriti s lišćem. Saželi smo praktične savjete o tome kako zbrinuti lišće te kako ga možete razumno iskoristiti.

ZAŠTO JE VAŽNO SAKUPLJANJE LIŠĆA

Šareno jesensko lišće krasi vrtove i ulice te zapravo nikoga ne ometa. No, jesen sa sobom donosi i nove vremenske uvjete. U mokro, hladno i vlažno vrijeme s pojavom svježeg lišća na cestama i nogostupima, postoji velika opasnost od proklizavanja. Postoje različiti načini sakupljanja lišća i njegovog zbrinjavanja.

NA KOJIM MJESTIMA UKLONITI, A GDJE SAKUPLJATI LIŠĆE

Prije svega, uvijek čistite nogostupe i prilaze te redovito čistite travnjake od lišća.

UKLONITE LIŠĆE S TRAVNJAKA ZA VIŠE SVJETLA I ZRAKA

Opalo lišće nikako se ne smije ostavljati na travnjacima, jer lišće sprječava travnjak da u jesen i zimu dobije dovoljno svjetla i zraka. Ispod pokrova od lišća često se skuplja vlaga, što potiče truljenje. Rezultat su svijetle ili tamne mrlje, ogoljena mjesta na travnjaku ili povećano stvaranje mahovine. Stoga je naša preporuka – koliko je moguće redovito uklanjajte lišće. Uređaji poput puhača lišća ovdje vam mogu biti od velike koristi.

LIŠĆE ISPOD STABALA I GRMLJA

Ispod stabala i grmlja opalo lišće je korisno i stvara vrlo plodno tlo. Ovdje nakupljeno lišće može biti visine do 15 centimetara, jer će postati visokokvalitetni humus. U povrtnjaku lišće tijekom hladne sezone štiti osjetljivo tlo od mraza i regulira ravnotežu vlage. Međutim, biljke s mekim izdancima, trave i zimzelene biljke ne podnose opalo jesensko lišće.

LIŠĆE SA SUSJEDNOG POSJEDA

U pravilu vrijedi slijedeće: lišće koje padne i ostane na vašem posjedu trebali biste sami zbrinuti. Međutim, ako je susjedno drvo krivo za gomile lišća na vašem posjedu, idealno je potražiti sporazuman dogovor u duhu dobrosusjedskih odnosa.

OPASNOST OD PROKLIZAVANJA

Ne ostavljajte opalo jesensko lišće na stazama, jer vlažni pokrov može brzo postati sklizak. Ovo nije opasno samo za pješake i bicikliste, već može imati i pravne posljedice. Kao i kod snježnih oborina i leda, stanari odnosno vlasnici kuća dužni su obratiti pozornost na prometnu sigurnost nogostupa koji se nalaze uz njihovu nekretninu.

KAKO PRAVILNO SAKUPLJATI LIŠĆE

SAKUPITE LIŠĆE GRABLJAMA

Za vlasnike malih vrtova grablje su najjednostavnija i najjeftinija metoda. Posao se može obaviti brzo. Međutim, ovisno o količini lišća i veličini vrta, grabljama možete brzo dosegnuti svoje granice.

RAD S USISNIM SJEKAČEM

Usisni sjekač je usisavač koji za razliku od grablji ima dobru ergonomiju te ima još jednu prednost u odnosu na grablje: sjecka lišće na male komadiće i usisani materijal stavlja u vreću kojom je opremljen.

PUHAČI: SNAŽNI POMAGAČI

Pomoću puhača možete brzo i lako staviti na hrpu velike količine lišća. Ovi snažni svestrani uređaji udobni su za rukovanje i prikladni su za veće posjede.

UPOZNAJTE VRIJEDNE ALATE: PUHAČI I USISNI SJEKAČI

Brzo i učinkovito napravite red na vašoj okućnici i posjedu pomoću snažnih STIHL puhača i usisnih sjekača. Što god jesenski vjetar nanese, biti će sakupljeno ili usisano i usitnjeno u trenu.

NAPRAVITE RED BRZO POMOĆU PUHAČA

Pomoću snažnih, ručno nosivih STIHL puhača možete brzo i jednostavno obaviti sav posao za koji biste inače morali koristiti grablje. Na taj način možete počistiti ne samo suho lišće, već i mokre tepihe od lišća u vašem dvorištu i vrtu. I to u trenu, bez puno buke.

Pogledajte STIHL puhače

USISNI SJEKAČI ODMAH USITNJUJU VRTNI OTPAD

Usisni sjekač radi kao usisavač i s lakoćom podiže male vrtne ostatke poput lišća. Ne samo da ga skuplja u vreću - spremnik za usisani materijal, već ono prolazi kroz integrirane rezne alate. Time se lišće i lagani vrtni otpad odmah usitnjava, što je vrlo praktično.

Pogledajte STIHL puhače
Tip uređaja Prednosti
STIHL Akumulatorski puhači
 • Idealni za čišćenje u područjima osjetljivim na buku, poput bolničkih parkova, vrtića ili stambenih područja
 • Najtiši puhači u asortimanu
 • Bez kabela i bez emisije ispušnih plinova
STIHL Električni puhači
 • Za vlasnike kuća
 • Idealni za kontinuiranu uporabu na posjedu
 • Ugodna niska razina zvuka
 • Snažan učinak puhanja
STIHL Motorni puhači
 • Za vlasnike kuća, upravitelje objekata, krajobrazne vrtlare i komunalne službe
 • Ručno ili leđno nosivi modeli
 • Snažni i učinkoviti
 • Visoka udobnost pri radu
STIHL Električni usisni sjekač
 • Za vrtove i okućnice s dostupnim priključkom električne energije
 • Snažan elektromotor
 • Dostupno u verzijama s niskom razinom zvuka
STIHL Motorni usisni sjekači
 • Neovisni o priključcima za napajanje
 • Posebno snažan benzinski motor
 • Za široki raspon poslova – idealan za velike posjede

KAKO PRAVILNO ZBRINUTI LIŠĆE

ODLAGANJE MANJE KOLIČINE LIŠĆA

Lišće nije prikladno za kućni otpad, ali manje količine možete odložiti u spremnik za bio otpad.

ODLAGANJE VEĆE KOLIČINE LIŠĆA

Veće količine lišća iz vrta mogu se odložiti u komunalni centar za kompostiranje - kompostane, ako postoje. Opalog jesenjeg lišća možete se riješiti i u reciklažnom dvorištu. Mnogi gradovi također dijele posebne vreće za odlaganje smeća. Najbolje informacije dobit ćete od vaše lokalne zajednice odnosno komunalne službe.

NEPRIKLADNO ODLAGANJE LIŠĆA

U šumi: Lišće se nikada ne smije odlagati u šumu. Osjetljivi šumski ekosustav mogao bi biti narušen utjecajima sa strane. Neke zemlje za ovakvo kršenje propisuju velike novčane kazne.

Spaljivanje: Spaljivanje lišća također je zabranjeno, jer može proizvesti štetan dim i mirise.

KORISNO ISKORISTITE LIŠĆE, RECIKLIRAJTE

Na nekim mjestima u vrtu, otpalo lišće je korisno za prirodu, stoga je poželjno da tamo i ostane. Na primjer, jesensko lišće može poslužiti kao humus, zaštita od mraza ili stanište malih životinja.

Na gredicama i ispod grmlja možete ostaviti lišće ili ga čak možete sakupiti na ovim mjestima. Služi kao prirodna zaštita biljaka zimi. Primjerice, ako imate ruže ili gladiole osjetljive na mraz, pokrijte područje korijena debelim slojem lišća. Kako lišće s vremenom trune, ono postaje vrijedno gnojivo.

Lišće može ležati i na povrtnim gredicama. No, pokrov od lišća ovdje ne smije biti previše debeo. Tlo gredice s koje je ubrano povrće najbolje je prvo razrahliti, tako da se lišće može lagano utisnuti u tlo. Ako je lišće prekriveno s malo zemlje, to ubrzava proces truljenja. Na taj način, tlo se već u jesen opskrbljuje važnim hranjivim tvarima.

Ježevi i druge male vrtne životinje sretne su kad u vrtu postoje velike hrpe lišća, jer će u njima pronaći sklonište za prezimljavanje. Pored toga, ježevi se hrane štetočinama poput puževa te ujedno rahle tlo.

Ako na kompostu nema dovoljno mjesta, lišće se lako može spremiti u vreće od jute. No, lišće svakako treba ostati suho, jer će u protivnom postati pljesnivo. Postoji i mogućnost prethodnog usitnjavanja lišća radi smanjenja volumena. Slijedećeg proljeća iskoristite lišće – stavite ga na tlo kao gnojivo pri prvoj košnji travnjaka.

Naravno, u vrtu možete također stvoriti poseban kutak za lišće. Sve što trebate učiniti je zabiti četiri drvena kolca u zemlju i omotati ih žičanom mrežom. Tu stavljajte svo lišće, i u jednom ste dahu stvorili praktičnu hrpu komposta.

SAŽETAK: UKLANJANJE I ZBRINJAVANJE LIŠĆA

 • Sakupljanje lišća je važno, jer pomaže u sprječavanju nezgoda. No, travnjaci i susjedi također će vam biti zahvalni.
 • Za lakše sakupljanje upotrijebite grablje, usisni sjekač ili puhač.
 • Male količine lišća mogu se odložiti u spremnik za bio otpad.
 • Velike količine lišća potrebno je odložiti u reciklažno dvorište ili kompostane.
 • Koristite lišće kao kompost, gnojivo ili kao zimovalište za male vrtne životinje.