Pravilno oštrenje lanca motorne pile

Svaka rezna garnitura zahtjeva održavanje i njegu: redovito oštrite lanac vaše STIHL motorne pile kako biste pri radu uvijek imali savršene rezulatate. 

KAKO ĆU PREPOZNATI KADA JE VRIJEME ZA OŠTRENJE LANCA PILE?


I najkvalitetniji lanac normalno je izložen trošenju, oštrice se radom tupe. S povećanjem zatupljenja lanca, rad s motornom pilom postaje zamorniji, a motorna pila izložena je sve većem opterećenju, a time i velikom naprezanju lanca i vodilice. Uz to se povećava fiziči napor, a rezultat rezanja postaje sve manje zadovoljavajući. 


Ukoliko primijetite ove znakove kod rada s motornom pilom, lanac pile se mora naoštriti ili u krajnjem slučaju zamijeniti novim. 


PET ZNAKOVA KOJI UPUĆUJU NA POTREBNO OŠTRENJE ILI ZAMJENU LANCA PILE 

1. znak

Lanac pile se ne uvlači sam u drvo. Potreban je pritisak na ručke motorne pile, kako bi obavili piljenje. 


2. znak

Prilikom rezanja odnosno piljenja, kod okomitih rezova kroz drvo, lanac pile stvara finu, sitnu piljevinu umjesto grube piljevine. 


3. znak

Ukoliko i unatoč podmazanom lancu i pravilnoj zategnutosti lanca dolazi do pojave dima prilikom rezanja. 


4. znak

Motorna pila podrezuje u jednom smjeru i rez nije ravan.  Ovo ukazuje na jednostrano tupe rezne zube ili nejednaku duljinu reznih zuba. 


5. znak

Motorna pila ima povećane vibracije i trza prilikom rada. Precizan rad je otežan. 

PRIPREMA ZA OŠTRENJE LANCA PILE 


Prije no što započnete s oštrenjem lanca pile, trebali biste za vašu sigurnost pripremiti slijedeće: Kao prvo, mjesto rada mora biti sigurno. Potrebno vam je dovoljno prostora za rad i odgovarajući alat. Kao sigurnosnu mjeru preporučamo rad s rukavicama koje su izrađene od otpornog materijala. Tako ćete izbjeći mogućnost da se slučajno porežete na oštrom lancu. 

U sljedećem koraku temeljito očistite lanac i provjerite moguća oštećenja. Lagano zategnite lanac za oštrenje, zategnutost može biti malo jača nego što je uobičajeno pri radu. Na taj se način zubi mogu bolje naoštriti i manje se kretati tijekom oštrenja. Postavite zub koji će služiti kao mjera za sve ostale zube i označite početni zub markerom. Pazite da oznaka istrošenosti još nije dosegnuta. U suprotnom preporučamo potpunu zamjenu lanca pile.


TURPIJE I DODATNI ALATI ZA OŠTRENJE LANCA MOTORNE PILE 


Održavanje svih kutova i mjera „samo rukama“ je vrlo teško i zahtijeva puno prakse. Stoga STIHL preporuča uporabu pomagala pri radu s turpijama.


OŠTRENJE LANCA PILE S OKRUGLOM TURPIJOM


Možete naoštriti rezne zube s okruglom turpijom. Međutim, alat koji se koristi mora odgovarati lancu pile. Ako koristite pogrešnu turpiju možete smanjiti performanse lanca, tj. rezni učinak. Ovdje ćemo objasniti kako ćete odabrati odgovarajuću okruglu turpiju. Odabir odgovarajuće okrugle turpije ovisi o koraku lanca pile. Svakom koraku lanca dodijeljen je određeni promjer okrugle turpije.


ODABIR ODGOVARAJUĆE OKRUGLE TURPIJE ZA OŠTRENJE LANCA PILE


Korak lanca određuje lanac prema klasama performansi motorne pile. Korak lanca lako možete očitati na svim STIHL lancima, jer na graničniku dubine postoje otisnute šifre za prepoznavanje veličine. Nakon toga u STIHL tablici lako možete očitati odgovarajući promjer turpije.
Dobro je znati: Specijalne turpije koje se koriste samo za oštrenje lanca motorne pile nisu kao ostale turpije koje se koriste u radionicama. Turpije za lance pile imaju drugačiju površinsku strukturu i time su odgovarajuće za oštrenje lanca motorne pile, ostale turpije su općenito neprikladne za oštrenje lanca motore pile. 


MEKO ILI TVRDO DRVO? KAKO OPTIMALNO PODESITI GRANIČNIK DUBINE?


Graničnik dubine dio je reznog zuba lanca pile. Razmakom graničnika dubine određuje se dubina prodiranja oštrice zuba u drvo (debljina ivera, piljevine) tako da on utječe na učinak rezanja. Za optimalne rezne performanse, razmak graničnika dubine mora se pravilno postaviti, ovisno o vrsti drveta. Ovdje ćemo vam pojasniti na što biste trebali obratiti pažnju.


GRANIČNIK DUBINE I VRSTA DRVETA MORAJU BITI USKLAĐENI 


Svaka vrsta drveta ponaša se različito prilikom piljenja. Uz ispravno podešavanje razmaka graničnika dubine, možete si olakšati posao.


Kod tvrdog drveta otpor kod piljenja je veća nego kod mekih vrsta. Kod sječe tvrdog drveta  razmak graničnika dubine ne bi smio biti prevelik. Kod rezanja mekog drveta, pri normalnim temperaturnim uvjetima, tj. izvan razdoblja niskih temperatura, razmak graničnika dubine može se povećati za 0,2 mm. Za to se može koristiti mjerka za turpiju sljedećeg većeg koraka lanca. STIHL u svojoj ponudi ima i specijalne mjerke za turpiju pomoću kojih možete izravno odrediti optimalan razmak graničnika dubine za tvrdo i meko drvo. Korak lanca vam služi za orijentaciju prilikom određivanja razmaka graničnika dubine.


JOŠ VIŠE PREPORUKA KOJE VRIJEDI ZNATI PRILIKOM OŠTRENJA LANCA PILE


Najprije označite markerom rezni zub koji će biti zub uzorak i prema kojem ćete oštriti ostale zube. Označavanje pomaže u provjeri ravnomjerne naoštrenosti svakog zuba. Neprekidno se oštri u smjeru unutra prema van. Kod oštrenja, turpija smije zahvatiti samo potez prema naprijed, pri svakom vraćanju potrebno je podignuti turpiju. Radi postizanja glatke površine i oštrog brida oštrice, sam tijek oštrenja mora teći bez zastoja. Ukoliko se svaki rezni zub oštri istim brojem poteza turpijom, kao i uvježbava isti pritisak turpije, uvijek će se održavati jednake dužine reznih zubi. Držite se načela: Često oštriti, malo skidati. I skinuti samo onoliko materijala koliko je potrebno za normalno korišten lanac, dovoljno je dooštravanje s 2 do 3 poteza turpijom.

-  Između radova i radnih intervala potrebno je s nekoliko poteza dooštriti lanac pile.

- Kao što smo već spomenuli oštrite rezne zube uvijek s istim brojem poteza i uvježbavajte isti pritisak turpije, na taj način uvijek će se održavati jednaka duljina reznih zubi. 

Možda će vas zanimati ovaj proizvod: 

Pomoću držača turpije 2-u-1 možete istodobno oštriti rezne zube lanca i postaviti ispravan razmak graničnika dubine.


SAŽETAK: OŠTRENJE LANCA PILE 


  • Tupi lanci pile nisu samo veliki napor korisniku pri radu, oni su kao takvi manje sigurni za rad. 
  • Uz malu pripremu i s odgovarajućim priborom možete jednostavno i sigurno naoštriti lanac vaše pile. 
  • Pomoću prikladne okrugle turpije možete naoštriti  rezne zube lanca pile. 
  • U uputama za rukovanje koje dolaze uz motornu pilu  možete pogledati vrijedne preporuke koje  će vam biti od koristi prilikom održavanja i oštrenja lanca vaše pile


Tupi lanci pile nisu samo veliki napor korisniku pri radu, oni su kao takvi manje sigurni za rad. 

Uz malu pripremu i s odgovarajućim priborom možete jednostavno i sigurno naoštriti lanac vaše pile. 

Pomoću prikladne okrugle turpije možete naoštriti  rezne zube lanca pile. 

U uputama za rukovanje koje dolaze uz motornu pilu  možete pogledati vrijedne preporuke koje  će vam biti od koristi prilikom održavanja i oštrenja lanca vaše pile 


VIŠE PREPORUKA ZA LANAC MOTORNE PILE


ODABIR TURPIJE 

Kao što smo već naveli, promjer okrugle turpije mora biti odgovarajući. Uvijek koristite odgovarajuće turpije za oštrenje lanca pile. 


VOĐENJE TURPIJE

Turpiju prilikom oštrenja vodimo na način da jednom rukom čvrsto držite držač turpije, dok drugom rukom pomičite vrh turpije u smjeru prema naprijed preko reznog zuba. Početi od zuba uzorka, tj. reznog zuba s najkraćom oštricom zuba i položite površinu turpije na rezni zub na način da se turpija neprestano povlači od unutarnje prema vanjskoj strani zuba.


Uvijek oštrite pod kutom od 90 stupnjeva prema vodilici lanca. Kod oštrenja, turpija smije zahvatati površinu samo u potezu prema naprijed, pri svakom vraćanju potrebno je podignuti turpiju. Okrenite turpiju kako biste izbjegli jednostrano trošenje površine turpije.

Kod oštrenja lanca preporuča se kut oštrenja od 30° – paralelno sa servisnim oznakom kuta oštrenja. Ukoliko koristite držač turpije  orijentirajte se prema linijama koje označavaju kut oštrenja i moraju biti prilikom oštrenja lanca paralelne sa vodilicom. 

Vodite turpiju prilikom oštrenja na način da jedna četvrtina promjera turpije strši preko vrha zuba. Najprije naoštrite zub uzorak dok ne postignete željenu oštrinu. Držite se načela češće oštriti i malo skidati. Samo toliko materijala skinuti turpijom, koliko je stvarno neophodno. 


UVIJEK PROVJERITE REZULTAT OŠTRENJA 

Ako prepoznate svjetlosnu refleksiju na reznom kutu, rezni zub još uvijek nije oštar.


Kada više nema svjetlosne refleksije rezni zub je ispravno, tj. pravilno naoštren.


Zatim oštrite turpijom sve rezne zube na toj strani, na istu duljinu. Okrenite motornu pilu za 180 stupnjeva i oštrite sve rezne zube na drugoj strani. Obratite pažnju da su svi zubi iste duljine kao zub uzorak. PODESITE GRANIČNIK DUBINE

Kod oštrenja reznog zuba, razmak graničnika dubine automatski se smanjuje. Ako ste naoštrili sve rezne zube, sada morate provjeriti razmak graničnika dubine i po potrebi ga prilagoditi. Za provjeru razmaka graničnika dubine koristite odgovarajuću mjerku za korak lanca koji vam služi za orijentaciju tj. kontrolu. Kod pojedinih koraka lanca različiti su razmaci graničnika dubine. Stoga se kod kontrole razmaka graničnika dubine moraju koristiti različite mjerke.  

Jednostavno postavite kontrolnu mjerku na lanac motorne pile. Ukoliko graničnik dubine strši iznad kontrolne mjerke treba ga izbrusiti kako bi se izravnao s mjerkom. Razlika u visini između gornje ivice graničnika dubine i prednje ivice vrha reznog zuba predstavlja razmak graničnika dubine. 

S ravnom turpijom brusite graničnik dubine  horizontalno na način da se izravna s kontrolnom mjerkom. Nakon što se graničnik dubine izbrusi  na propisanu mjeru, mora mu se obraditi, odnosno zaobliti radijus. Pri tomu moramo paziti da se graničnik dubine ne izbrusi niže nego što je propisano. Preniski graničnik dubine povećava opasnost od povratnog udara pri rezanju. 

Teoretski, podešavanje razmaka graničnika dubine bez kontrolne mjerke je moguće. U tom slučaju morate raditi prema servisnim oznakama. Ovakav način ručnog oštrenja sklon je pogreškama zbog čega uvijek preporučamo   korištenje kontrolne mjerke. Upozorenje: Za podešavanje razmaka graničnika dubine koristite plosnate, ravne turpije. Okrugle turpije nisu prikladne za ovaj način oštrenja!


ŠTO JE razmak graničnika dubine?

Razmak graničnika dubine označava razmak između vrha reznog zuba i vrha graničnika dubine. Razmakom graničnika dubine određuje se dubina prodiranja zuba u drvo (debljina iverja, piljevine), tako da on utječe na rezultate rezanja lanca. Razmak graničnika dubine i vrha zuba smanjuje se kod postupka oštrenja reznih zuba, iz razloga što se oštrenjem  rezni zub smanjuje i na osnovu njegove forme postaje ravniji. 
Za dobar rezni učinka, prilikom svakog oštrenja mora se kontrolirati razmak graničnika dubine i prema potrebi podešavati.