Oštrenje noževa za košnju

SVE ZA ČISTI  REZ VAŠEG ZELENILA


Dobro održavani noževi kosilice za travu od ključne su važnosti za prekrasan travnjak: njih treba redovito oštriti. Sve o tome možete pronaći ovdje.
SIGURNOST NA PRVOM MJESTU - PRIJE SVEGA KAD SAMI OŠTRITE NOŽE VAŠE KOSILICE ZA TRAVUKADA, GDJE, KOLIKO ČESTO OŠTRITI NOŽ KOSILICE? –  LISTA ZA PROVJERU


Niti jedan obožavatelj travnjaka ne želi nakon košnje vidjeti nepravilan rez i iščupane travke - to je razlog zašto biste nož svoje kosilice trebali redovito oštriti. Na našoj kontrolnoj  listi za oštrenje pronaći ćete sve što o tome trebate znati. 


PROVJERA NOŽA KOSILICE

Ne čekajte da rezultati košnje postanu lošiji: redovito trebate pogledati noževe, kako biste utvrdili je li potrebno oštrenje.


PRIMJETILI STE NAPUKNUĆE?  ZAMIJENITE ODMAH!

Ako primijetite napuknuće na nožu kosilice, nemojte niti pokušavati oštriti ga. U tom slučaju nož se mora zamijeniti.


OŠTRENJE NOŽA KOSILICE – KOLIKO ČESTO?

I kada sve radi besprijekorno, trebali biste svakih 20 do 25 radnih sati naoštriti nož za košnju kod specijaliziranog trgovca .


SAMI OŠTRITI NOŽ KOSILICE ILI PREPUSTITI STRUČNOJ OSOBI?


Unaprijed preporučamo: naš savjet je da oštrenje noža kosilice ipak povjerite STIHL specijaliziranom trgovcu u vašoj blizini. To je najsigurniji način da  nož vaše kosilice vratite u optimalne radne uvjete. Ukoliko zaista imate potrebne radne vještine, naravno da možete sami naoštriti nož kosilice. Za pregled smo za vas u nastavku sažeto opisali obje mogućnosti.

UKOLIKO SAMI OŠTRITE NOŽ

Ako želite sami oštriti nož kosilice, trebali biste imati potrebnu vještinu i imati pri ruci određeni alat. Noževi za kosilicu nisu precizni instrumenti i ne moraju biti naoštreni kao žilet, ali nije dovoljno samo im vratiti kut rezanja. Kad je nož kosilice naoštren, uvijek mora biti izbalansiran (uravnotežen) . To sprječava neželjene vibracije i oštećenja motora tijekom daljnjeg rada. Uređaj za balansiranje noža za kosilice neophodan je za balansiranje - dobar osjećaj za balans ovdje nažalost nije dovoljan. Ali budite oprezni: jamstvo noža za kosilicu istječe od trenutka kada sami naoštrite nož kosilice.


PREPUSTITI OŠTRENJE NOŽA KOSILICE STRUČNOJ OSOBI  - TROŠKOVI

Ako ne želite sami oštriti nož za kosilicu, možete jednostavno prilikom slijedećeg servisiranja kod STIHL specijaliziranog trgovca dati naoštriti nož ili ga zamijeniti. Oštrenje noža kosilice obično je uključeno u održavanje kosilice. Alternativno, možete jednostavno doći s nožem i predati ga specijaliziranom trgovcu na oštrenje. Tada skidanje i montiranje noža morate obaviti sami. Oštrenje noža za kosilicu je relativno jeftino.  Točne informacije o troškovima možete saznati kod specijaliziranog trgovca u vašoj blizini.

STIHL profesionalni savjet: Prepustite oštrenje noža kosilice stručnoj osobi, profesionalcu koji ima sve potrebne alate pri ruci.  Kod  STIHL specijaliziranog trgovca to će biti obavljeno za samo nekoliko minuta.


UPUTE AKO SAMI OŠTRITE NOŽ KOSILICE


Ako ste se ipak odlučili sami naoštriti nož kosilice, tada ćete ovdje pronaći sve ključne točke - od pripreme do oštrenja i balansiranja noža.

SAMI ŽELITE NAOŠTRITI NOŽ KOSILICE – ŠTO VAM JE POTREBNO


Škripac
Radne rukavice
Ključ za matice
Patent kliješta
Turpija
Kamen za poliranje
KORAK 1. SPRIJEČITI NEŽELJENO POKRETANJE 

Prije nego što sami započnete s oštrenjem noža kosilice, morate biti sigurni da se motor ne može slučajno uključiti. U suprotnom riskirate da se i nož nenamjerno pokrene. Kod električne kosilice izvucite kabel iz utičnice i namotajte ga vidljivo oko uređaja. Ako imate akumulatorsku kosilicu,  izvadite bateriju iz uređaja. Kod modela benzinske kosilice skinuti utikač sa svjećice.
KORAK 2. PRAVI POLOŽAJ ZA ODVAJANJE NOŽA

Električnu kosilicu dovoljno je samo jednostavno preokrenuti i položiti na gornji dio kućišta. Kod benzinskih modela se postupak razlikuje: Da biste spriječili da motorno ulje dospije u filter zraka, trebate ju nagnuti unatrag za najviše 45 stupnjeva - ili ju  postaviti na dvije suprotne postavljene  stolice, tako da s donje strane možete doći do noža kosilice. Pročistač zraka mora uvijek ostati gore!
KORAK 3. ODVAJANJE NOŽA

Vijci koji pričvršćuju nož za kosilicu uvijek se odvijaju u desnu stranu i mogu se otpustiti u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Vrlo važno: prilikom odvrtanja vijaka uvijek trebate nositi rukavice. Nož se mora držati čvrsto jednom rukom, dok drugom rukom otpuštate vijak. Ako to ne uspije, zamolite drugu osobu da vam pridržava nož kosilice, ili blokirajte nož drvenim klinom.
KORAK 4. ČIŠĆENJE NOŽA 

Prije nego što pripremite nož za kosilicu, temeljito uklonite sve ostatke trave. Najbolje da to učinite lopaticom ili žičanom četkom. Osim toga, preporuča se vizualni pregled: ako su vidljive pukotine ili urezi na nožu, potrebno je zamijeniti ga novim. 
KORAK 5. FIKSIRANJE NOŽA 

Skinuti i očišćeni nož pritegnite  u škripcu  tako da rezne rubove možete oštriti pomicanjem prema gore. Također trebate postaviti nekoliko umetaka između škripca ii noža. Za to su prikladni primjerice stari komadi kože.  


KORAK 6. OŠTRENJE NOŽA KOSILICE

Povlačite s turpijom krećući se linijom oštrice noža kosilice u jednom smjeru, kako bi oštrili nož. Činite to sve dok više ne vidite nikakvu deformaciju na rubu noža. Održavajte kut oštrenja od 30 stupnjeva. Obratite pažnju na ujednačeno oštrenje, kako bi spriječili neuravnoteženost.

STIHL profesionalni savjet: Malo krede na vašoj turpiji za oštrenje pomoći će vam da rezultat oštrenja bude još finiji. 


SIGURNOST NA PRVOM MJESTU – POSEBNO KADA SAMI OŠTRITE NOŽ KOSILICE


Prije nego krenete pregledati nož vaše kosilice, svakako provjerite je li kosilica isključena,te da se ne može startati. Kod akumulatorskih kosilica dovoljno je samo izvaditi bateriju, kod benzinskih modela izvaditi utikač svjećice a kod električnih kosilica paziti da utikač nije u utičnici. Prilikom oštrenja noža kosilice uvijek nosite rukavice i sigurnosne naočale – osim toga, isto preporučamo čak i ako nož izvadite iz kosilice i ponovo ga montirate. Naravno, najsigurnija opcija je da prepustite oštrenje noža kosilice stručnoj osobi.


SAŽETAK: OŠTRENJE NOŽA KOSILICE  


  • Redovito oštrenje važno je za dobro održavan travnjak.
  • Nož kosilice možete oštriti sami ili to prepustiti stručnoj osobi. 
  • Pravilno oštrenje noža kosilice obavlja se u samo nekoliko koraka. 
  • Obratite pozornost na kut oštrenja od 30°.
  • Prije samog oštrenja pogon uređaja mora se uvijek isključiti. 
  • Prilikom skidanja ili montiranja noža te kod samog oštrenja noža uvije nosite  rukavice i zaštitne naočale. 
  • Najsigurnije je ipak, da oštrenje prepustite stručnoj osobi.