Orezivanje živice: kako zaštita od pogleda postaje užitak za oči
KADA TREBA OREZIVATI ŽIVICU

Živica istovremeno predstavlja zaštitu od pogleda i životni prostor: svejedno, radi li se o orezivanju ili oblikovanju - samo redovito orezivana živica raste lijepo i  gusto te ostaje oblikovana u formi. O godišnjem dobu i samoj biljci ovisi kada je potrebno ponovno orezivanje.

NAJBOLJE VRIJEME ZA OREZIVANJE ŽIVICE

Nekim biljkama više odgovara hrabar rez u veljači, druge se orezuju tek kasnije tijekom godine. Bujne biljke ili živice koje trebaju izgledati posebno uredno potrebno je orezivati čak i dva puta godišnje.


REZIDBA I NJEGA ŽIVICE OD DRVENASTIH BILJAKA U VELJAČI


Biljke najbolje podnose orezivanje od sredine do kraja veljače - u vrijeme prije listanja, dok još nisu pune soka. Osim toga, u gustom se granju krajem zime još ne gnijezde ptice. Rano orezivanje, posebno kod graba ili klena, potiče rast.


REZIDBA I NJEGA CVJETNE ŽIVICE U PROLJEĆE

Kod cvjetnih živica poput forzicije, bekovine ili jasmina, trebali biste s orezivanjem čekati do proljeća. Pričekajte dok grmlje ne procvjeta. Pazite pritom da ne uznemiravate ptice koje se gnijezde u tim biljkama.


REZIDBA I NJEGA CVJETNE ŽIVICE U LJETO

Ukoliko temperature nisu previsoke, dodatno orezivanje živice možete provesti od kraja lipnja do početka srpnja, budući da mnoge živice u to vrijeme po drugi puta listaju. Imajte na umu da se u to vrijeme orezivanje obavlja samo radi njege i oblikovanja.

ODGOVARAJUĆA TEMPERATURA


Savjet br. 1

Živica se ne bi trebala orezivati u vrijeme velikih vrućina ili jakog sunca. U suprotnom, listovi koji leže duboko unutar živice, iznenada će biti izloženi većoj količini sunca i osjetljivo završno tkivo lista može izgorjeti.

Savjet br. 2

Za oblikovanje živice ljeti najprikladnije je oblačno vrijeme; dan s nebom prekrivenim oblacima.

Savjet br. 3

Ako su u proljeće i dalje prisutne niske temperature ispod -5 ° C, živicu ne bi trebalo orezivati, jer će se rezovi polako zacjeljivati, a nježne grančice su zbog hladnoće posebno krhke.


KADA TREBA OREZIVATI MLADU ŽIVICU

Drvenastim biljkama (klen, grab i bukva) vrhovi izbojaka se orezuju već u godini sadnje, kako bi se potaknuo razgranati rast. 

Igličaste biljke (tuja, konifere) trebaju godinu dana mirovanja kako bi dobro narasle. Od druge godine orezuju se godišnje.KOLIKO ČESTO TREBA OREZIVATI ŽIVICU?

Mnogi hobi vrtlari orezuju živicu jednom godišnje – krajem lipnja. No kod većine živica se pokazalo opravdanim da se prvo orezivanje na željenu visinu i širinu obavi od sredine do kraja veljače. Drugo, slabije orezivanje, obavlja se početkom ljeta.


KOLIKO ČESTO TREBA OREZIVATI KOJU ŽIVICU?


 • Jednom godišnje: tisa, drenak, lovor višnja, tuja i pačempres.
 • Dva puta godišnje: liguster, grab, klen i bukva.


Rast živice potiče se svakim rezom. Ako živicu orezujete češće i radi toga tek neznatno, s vremenom će postati gušća - pod uvjetom da ima dovoljno vode, topline i svjetla.


Pravilo za orezivanje živice:  živicu treba orezivati otprilike dva puta godišnje. Takozvano proljetno orezivanje obavlja se u proljeće, do početka ožujka. To znači da se živica snažno skraćuje i orezuje u željeni oblik. Ljeti je važno da živica ostane u formi: ako su zbog rasta lišća postale vidljive neravnine, potrebno ih je izravnati. Pritom, godišnji se izbojci skraćuju za dobre dvije trećine i na taj način se uklanjaju izdanci koji smetaju i koji su izvan linije.NJEGA ŽIVICE: PRAVILNO OREZIVANJE I OBLIKOVANJE ŽIVICEUrednim orezivanjem i oblikovanjem, potičete rast živice i brinete da  ostane gusta. Ovi savjeti pomoći će vam da izbjegnete praznine i nepravilno orezanu živicu.

 

PRAVILNO POSTUPANJE KOD OREZIVANJA ŽIVICE


Orežite godišnji izrast za dvije trećine i ostavite trećinu dužine izbojaka – ali samo na stranama. Glavne izbojke ostavite rasti sve dok živica ne postigne željenu visinu. Živicu koja nema oblik, koja je puna rupa, kao i onu koja je izgubila oblik, možete pomladiti jedino radikalnim orezivanjem i potom obnoviti. Ali budite oprezni: četinjače nakon drastičnog zahvata u starom  drvetu više ne tjeraju izbojke. Radi toga kod redovitog orezivanja ili oblikovanja, na izbojku  uvijek moraju ostati zelene iglice, tj. ljuske kod tuje. Jedina iznimka je tisa. Ona podnosi i snažnije orezivanje.

Upozorenje: neke biljke poput tuje ili tise mogu izazvati alergijske reakcije. Stoga pri orezivanju ovih živica uvijek nosite rukavice.


IDEALNO VRIJEME ZA OREZIVANJE ŽIVICE

Pazite na to da živicu ne orezujete na velikoj vrućini ili jakom suncu, jer tada postoji opasnost da se svježi rezovi osuše i odumru. To se odnosi i na previše niske temperature: ako je u proljeće temperatura još u minusu, živica se ne bi trebala orezivati, budući da rezovi onda jako polako zacjeljuju, a nježne grančice su zbog hladnoće posebno lomljive.


RAVNO OREZIVANJE ŽIVICE

Za ravnomjeran rez korisno je potražiti rub prema kojem ćete se ravnati, odnosno koji ide paralelno sa živicom. To npr. može biti rub travnjaka ili ivičnjak. Alternativno, za orijentaciju možete duž živice napeti uže kao svojevrsnu granicu rada. Uz to, pazite da se pri orezivanju škare za živicu drže vodoravno. Povremeno pregledajte liniju rezanja iz udaljenosti . Na taj način lakše ćete utvrditi je li rez doista ravan.


OREZIVANJE ŽIVICE U OBLIKU TRAPEZA


Kako bi se spriječio slab rast lišća na donjim granama, živicu bi trebalo  formirati u obliku trapeza; pri dnu široko, na vrhu usko. U suprotnom, donji dio živice dobiva premalo svjetla. U svakom slučaju, izbjegavajte da je živica pri dnu uža nego na vrhu - ako je orezujete preusko na dnu, sama sebi će praviti sjenu.

 

SKRAĆIVANJE I OREZIVANJE MLADIH BILJAKA ŽIVICE

Nakon sadnje, živicu u pravilu nije potrebno odmah orezivati. Mladoj živici može se orezivanjem dati željeni oblik u drugoj godini. Pritom bi glavni izbojak trebao ostati neoštećen, sve dok živica ne dosegne planiranu visinu. Svi ostali izbojci skraćuju se na polovicu.


ZATVARANJE PRAZNINA U ŽIVICI


Za nedostatke u izgledu živice često postoji jednostavno rješenje: puno svjetla. Manje praznine brzo se zatvaraju ako dobiju dovoljno svjetla. Stoga uklonite susjedne grane ili ostalo što čini sjenu, kako biste osigurali dovoljnu količinu svjetla na praznini. Veće praznine nestaju tako da susjedne izbojke dovedete preko otvorenog područja na ravnom štapu ili duž bambusovog pruta. Izbojke živice možete labavo vezati za štap.


Koliko smije visoko rasti moja živica? O vašoj lokaciji ovisi koliko visoka smije biti živica. U većini njemačkih općina dopuštena je visina do dva metra. Informirajte se u svojoj općini ili gradu, kako biste izbjegli moguće probleme s upravnim tijelima. 

POZNAVANJE ALATA: ŠKARE ZA ŽIVICU

Za orezivanje živice ili oblikovanih stabala, neophodan je dobar alat – STIHL škare za živicu s lakoćom oblikuju svaku živicu i grm. Svejedno jeste li profesionalac u uređenju okoliša ili vlasnik vrta – u širokom STIHL asortimanu pronaći ćete odgovarajući uređaj za svaki zadatak.


ŠKARE ZA ŽIVICU

Budući da su naše škare za živicu konstruirane za profesionalce, razvijene su za kontinuiranu dugotrajnu upotrebu uz istovremenu uštedu snage. Ove prednosti i vi možete iskoristiti za radove u vašem privatnom vrtu. Uređaji svoju punu snagu pokazuju kako kod živice koja je na visini kuka, tako i kod one koja seže do prsa, jer njihova praktičnost omogućuje vrlo precizan rad, a samim time i zahtjevno oblikovanje.

TELESKOPSKE ŠKARE ZA ŽIVICU

Kada je živica posebno široka ili visoka i kada je potreban veći doseg, preporučuju se teleskopske škare za živicu. U izvedbi s dužom ili kraćom drškom prikladne su ne samo za profesionalne korisnike kod oblikovanja krajolika već i za zahtjevne privatne korisnike.  

AKUMULATORSKE ŠKARE ZA ŽIVICU

Želite li kod orezivanja raditi uz manje buke, ali ne želite uštedjeti na snazi orezivanja? Tada ćete najbolje biti opremljeni uz naše akumulatorske škare za živicu od 36V. Svojim snažnim litij-ionskim akumulatorom ovi uređaji postižu visoki broj zamaha. 

ELEKTRIČNE ŠKARE ZA ŽIVICU

STIHL električne škare za živicu impresioniraju preciznim rezom, optimalnom geometrijom noža i tihim, snažnim radom. Uravnotežena raspodjela težine jamči dobro rukovanje.

MOTORNE ŠKARE ZA ŽIVICU

Snažne STIHL motorne škare za živicu su idealan pomoćnik na velikim posjedima i u održavanju parkova i krajolika. Uređaji bez kabela jamče neograničenu slobodu pokreta.

TEHNIKA OREZIVANJA SREDNJEVISOKIH ŽIVICA POMOĆU ŠKARA ZA ŽIVICU

 

Bočni, okomiti rez: Sa lučnim pokretima i upotrebom obiju strana noža živica se najprije orezuje bočno okomito. 


Oblikovanje gornje plohe živice: kod orezivanja gornje vodoravne plohe kut škara u odnosu na gornju plohu mora biti podešen između 0° do 10°. Pokreti slični onima kod košnje pomažu pri uklanjanju odrezanog zelenog materijala sa živice.


TEHNIKA OREZIVANJA VISOKIH ŽIVICA POMOĆU TELESKOPSKIH ŠKARA ZA ŽIVICU


Muškarac u zaštitnoj odjeći, pomoću STIHL teleskopskih škara HL 94, obavlja precizan  rez gornje plohe visoke živice

Kod okomitog orezivanja s veće udaljenosti, nosač noža namješta se u odgovarajući kut. U neposrednoj blizini, radi se s uspravno postavljenim nosačem noža.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU TELESKOPSKIH ŠKARA ZA ŽIVICU I ŠKARA ZA ŽIVICU?


STIHL škare za živicu

STIHL škare za živicu posebno su razvijene za njegu gusto obraslih i posebno dugih živica srednje visine. Dvostrani nož za rezanje prikladan je za bočni rez debljih rana i precizan rez za oblikovanje živice te omogućuje rezanje u vodoravnom i okomitom položaju.
STIHL teleskopske škare za živicu

STIHL teleskopske škare za živicu imaju dršku koja omogućuje rezanje posebno visokih, dugačkih ili vrlo širokih živica. Pomoću nosača noža koji se može zakretati do 145°, svi kutovi se mogu lako podesiti.
OBLIKOVANJE ŽIVICE U VISOKOJ FORMI 

Neki vlasnici vrtova zadovoljni su godišnjim orezivanjem. Drugi pak postaju pravi umjetnicu u oblikovanju svoje žive ograde ili formiranju ukrasnih grmova. 

FORMIRANJE GEOMETRIJSKIH OBLIKA

Geometrijske forme postižu se pomoću napete užadi, žica ili drvenih okvira. One su moguće i kod biljaka koje imaju visoko deblo.


 • Okvir se pričvršćuje za grm i okreće oko biljke te se potom odrezuju svi izbojci koji izlaze iz tako zadanog područja.
 • Na taj način možete lako oblikovati najrazličitije oblike.


ŠTO JE POTREBNO ZNATI O OBLIKOVANJU UKRASNOG GRMLJA

ŠTO ZNAČI TOPIARI?

Pojam topiari indirektno se izvodi od grčke riječi tópos i danas se koristi kao sinonim za umijeće oblikovanja biljaka. Pojam topiari tako se upotrebljava kao oznaka za ukrasno grmlje oblikovano u stroge geometrijske forme. U praksi pod pojmom topiari danas podrazumijevamo i modernu tehniku umjetničkog  oblikovanja biljaka u razne forme. 

KOJE DRVO JE POSEBNO PRIKLADNO ZA TOPIARI?

Za takozvane topiarije najprikladnije su gusto rastuće drvenaste biljke, kao npr. šimšir ili tisa.

KAKO SE OBLIKUJE ŽIVICA?

Jake grane, koje se granaju u sve nježnije, čine glavne osi željenog oblika. Kako biste granama dali pravi smjer za željeni oblik, savitljive grane vežite  i fiksirajte žicom.

 

IZVOĐENJE MAŠTOVITIH OBLIKA 

Maštoviti oblici, kao što su npr. životinje, formu najbolje dobivaju uobličavanjem grma pomoću konstrukcije od žičane mreže.


 • Održavanje se lako obavlja uzdužnim šišanjem grma iznad žice.
 • Za postizanje dobrog efekta najbitniji je precizan i oštar uređaj kojim se orezivanje obavlja.
 • Svi izbojci koji prelaze konstrukciju odsijecaju se više puta tijekom godine, kako bi se potaknuo grmoliki i ravnomjeran rast biljke.
 • Dojmljive forme od biljaka nastaju u pravilu tek nakon mnogo godina. 

SAŽETAK: OREZIVANJE ŽIVICE

 • Pravo orezivanje živice trebalo bi obavljati u proljeće, netom prije nego se pojave izbojci. 
 • Živica koja cvjeta u proljeće trebala bi se orezivati tek nakon cvjetanja.
 • Prije oblikovanja i orezivanja živice u ljeto (ožujak do rujan), provjerite da li se u živici nalaze ptičja gnijezda. 
 • Najprikladnije vrijeme za orezivanje živice je kad nije prevruće, kad nema mraza, i kad nema direktnog sunca. 
 • Nove izbojke potrebno je skratiti na trećinu
 • Za živicu srednje visine (do visine prsa) koristite škare za živicu, a  teleskopske škare za visoku živicu. 
 • Od ukrasnih grmova oblikujte topiarije, uz pomoć okvira koje ste sami napravili.