Njega travnjaka u proljeće
ČIŠĆENJE TRAVNJAKA NAKON ZIMSKOG ODMORA

Stiglo je toplo vrijeme, pravo vrijeme da se pobrinete za vaš travnjak. Nakon zime, vaš travnjak je jako gladan, ali prije nego krenete s prihranjivanjem,  morate ga ponovo urediti. Započnite  sakupljanjem lišća i grana koje su ujesen, nakon zadnjeg čišćenja i tijekom hladnog godišnjeg doba, pale na tlo. Koliko njege je vašemu travnjaku potrebno, ovisi  o tome koliko je trava tijekom zime morala pretrpjeti: je li obrasla mahovinom i je li pokrivena posušenom travom? Ima li puno odumrle trave? U svakom slučaju, ako je to moguće, vašem travnjaku potrebno je vertikutiranje.  

KAKO DOBITI  LIJEP I ZDRAV TRAVNJAK?

Da biste dobili lijep i zdrav travnjak, započnite s temeljitim čišćenjem njegove površine. Listovi i opale sitne grane mogu se jednostavno ukloniti grabljama. Za taj zadatak najbolji pomagač vam može biti  STIHL usisivač lišća. Uredite svoj travnjak koji se tijekom zime jako iscrpio a na njegove ogoljene dijelove možete posijati novu travu. 

PORAVNAVANJE NERAVNINA NA ZEMLJI 

Pošto ste uklonili grane i lišće, možda ćete morati poravnati i neravnine na zemlji. Ovaj dio njege travnjaka možete obaviti posve jednostavno, pomoću lopate ili grablji. Zemlju pritom trebate razvući i rasporediti po travnjaku, trava će opet, unutar nekoliko tjedana, izrasti i  na ogoljenim mjestima. Da biste bili sigurni u uspjeh,  možete na te dijelove travnjaka dodatno posijati novu travu.RAHLJENJE TLA

Trebali biste prorahliti tlo što je bolje moguće i pripremiti ga za košnju. To se može napraviti tek kad je tlo potpuno suho. Ukoliko se na nekim mjestima još zadržala voda, nabijena mjesta moraju se  dodatno prorahliti. Da biste to jednostavno napravili, zabodite grablje nekoliko puta u zemlju i oprezno ih pomičite. 


STIHL USISAVAČ  LIŠĆA I USISNI SJEKAČ

Brzo i učinkovito napravite red na svom posjedu, oko kuće, naravno pomoću snažnih STIHL usisavača i usisnih sjekača. Sve što je vjetar nanio, brzo se sakuplja na hrpu, usisava i usitnjava.  
KOŠNJA TRAVNJAKA U PROLJEĆE

Dolaskom toplijeg vremena, kada je temperatura tla dosegnula 10 Celzijevih stupnjeva ili više, pravi je trenutak da svoj travnjak kosite barem jednom tjedno. Slijedi prva košnja u godini. Potiče se gusti rast travnjaka. U normalnim uvjetima, najbolje vremensko razdoblje za prvu košnju je od sredine ožujka do sredine travnja. Ukoliko trava zbog tople zime naraste i prije, travnjak bi se trebao pokositi i ranije.

KOŠNJA KOJA SE OBAVLJA U SVRHU ČIŠĆENJA 

Trava ponovo niče i vrt vam je suh – najbolje vrijeme da travnjaku priuštite prvu košnju, takozvano košnju u svrhu čišćenja. 

 • Provjerite jesu li noževi kosilice  očišćeni i naoštreni, kako se mekana proljetna trava ne bi oštetila i postala osjetljiva na razne bolesti.  
 • Pazite na visinu košnje travnjaka. Optimalna visina košnje je između 4 i 6 cm. U sjeni, npr. pod grmljem, visina košnje nikad ne bi trebala biti ispod 5 cm.
 • Podešavanje željene visine košnje olakšava vam lako pokretljivo središnje podešavanje na samoj kosilici.  PROVJERA KOSILICE U PROLJEĆE

 • Najprije provjerite opće stanje kosilice: kućište, kotači i noževi ne bi smjeli biti oštećeni. 
 • Ukoliko su noževi tupi, dajte ih na oštrenje i balansiranje svom  STIHL ovlaštenom trgovcu.
 • Prije svake nove sezone promijenite ulje u vašoj benzinskoj kosilici. Tako ćete  smanjiti potrošnju i produljiti radni vijek motora.  
 • Prekontrolirajte i zračni filter vaše benzinske kosilice. Ukoliko je filter zaprljan  ili začepljen, potrebno ga je zamijeniti.  
 • Kod akumulatorske kosilice prekontrolirajte stanje akumulatorske baterije i prije prvog korištenja napunite bateriju jednom do kraja.


PRIHRANJIVANJE TRAVNJAKA U PROLJEĆE

Ako prošle godine niste kontinuirano malčirali travnjak i tako ga opskrbili dovoljnom zalihom hranjivih tvari, trebali biste obaviti proljetno prihranjivanje. Proljetno prihranjivanje dio je njege koje pomaže travi da bolje raste, snažnija i zelenija.  U razdoblju kada trava raste brže, preporučamo košnju travnjaka dva puta tjedno. U pravilu je dovoljno da se travnjak prihranjuje dva puta godišnje – jednom u proljeće i jednom u kasno ljeto. No dodatno prihranjivanje moguće je npr. i u lipnju. Organska i mineralna gnojiva mogu se naći u svakom vrtnom centru ili u sličnim trgovinama, gdje možete potražiti posebno proljetno gnojivo, koje će pomoći travi da se na vrijeme obnovi i  ojača oslabljeno korijenje. 

MAHOVINA, POKAZATELJ PRISUTNOSTI DUŠIKA

Mahovina je biljka koja ukazuje na prisutnost dušika. Ukoliko u tlu nedostaje hranjivih tvari, mahovina se brzo širi travnjakom. Na dobro prihranjenom travnjaku mahovinu istiskuje trava koja snažno raste, zbog toga je prihranjivanje na duži rok dobra opcija  za suzbijanje mahovine. No ako je nenjegovani travnjak u proljeće tako prekriven mahovinom da se trava jedva može vidjeti, u tom slučaju travnjak treba najprije  vertikutiraiti, i nakon toga redovito prihranjivati. 

UPUTE ZA PRIHRANJIVANJE U PROLJEĆE


 • Nakon prihranjivanja pobrinite se da tlo bude dovoljno vlažno, kako bi se hranjive tvari mogle bolje raspodijeliti. 
 • Ako su travnjak jako napali mahovina i korov, najprije biste ga trebali vertikutirati (ali ne prije kraja travnja), a onda prihraniti.
 • Obavezno koristite rasipač gnojiva, kako biste supstrat ravnomjerno raspodijelili po travnjaku. 


PRIHRANJIVANJE – KORAK PO KORAK

Želite znati više o prihranjivanju  vašeg  travnjaka? U našem prilogu možete pronaći  više informacija o vremenskom terminu i samom postupku prihranjivanja, uz puno praktičnih savjeta. 

KOŠNJA I PRIHRANJIVANJE U JEDNOM KORAKU

Travnjak možete istovremeno kositi i prihranjivati. Kod košnje sa STIHL kosilicom za malčiranje ili iMOW® robotskom kosilicom pokošena trava se usitnjava i ravnomjerno raspoređuje po površini travnjaka. Sadržani dušik se mineralizira i ponovo predaje travnjaku kao prirodno zeleno gnojivo.


MALČIRANJE TRAVNJAKA: KOŠNJA  I PRIHRANJIVANJE U JEDNOM KORAKU

Košnja s malčiranjem prirodni je način njege travnjaka. U našem prilogu možete pronaći  više informacija i savjeta vezano uz malčiranje. 
MORAM LI VERTIKUTIRATI TRAVNJAK?

Treba li se travnjak vertikutirati, u potpunosti ovisi o njegovom stanju. Kako biste provjerili, povucite male metalne grablje lagano kroz travu. Ukoliko na njima ostanu visjeti ostaci pokošene trave, korov ili mahovina, to može biti znak za sputani rast trave. Često je razlog tomu teško, zbijeno tlo, osiromašeno kisikom i višak vlage koji nastaje zamrzavanjem tla u zimskom periodu. Dio travnjaka koji je u sjeni, izložen je većim negativnim utjecajima na strukturu travnjaka.  


TRETIRANJE TRAVNJAKA VAPNOM 

Travnjak je potrebno tretirati vapnom prije samog vertikutiranja. To će vam pomoći da u idućoj godini spriječite nastajanje  mahovine i površinski sloj posušene trave, jer njima nikako ne odgovara alkalno tlo. Vapno pomaže pri reguliranju pH vrijednosti i štiti površinu travnjaka od raznih gljivičnih oboljenja. Nakon tretiranja vapnom , travu treba pustiti da se odmori. 

SAŽETAK: NJEGA TRAVNJAKA U PROLJEĆE


 • U proljeće očistite travnjak od lišća i sitnih grana.
 • Prorahlite tlo pomoću grablji i nakon toga pustite da se osuši.
 • Od ožujka krenite s prvom košnjom, u svrhu čišćenja.
 • Nakon prve košnje važno je redovito kositi, najbolje jednom tjedno.  
 • Prihranjujte površinu travnjaka posebnim proljetnim gnojivom. 
 • Tretiranje travnjaka vapnom obavite prije postupka vertikutiranja. Time ćete spriječiti nastajanje sloja odumrle i suhe trave, divljeg raslinja i korova.