Izrada dekorativne police za ogrjevno drvo u dnevnoj sobi

Jednostavna izrada police za cjepanice omogućit će vam praktično i elegantno skladištenje ogrjevnog drva u dnevnoj sobi.

Velike količine svježeg drva za ogrjev obično se prethodno skladište i suše na vanjskom prostoru. Na primjer, prikladno je spremište s nadstrešnicom u vrtu, koje također lako možete sami izgraditi korak po korak pomoću naših uputa.

Ipak, praktično je kada imate i unutarnje spremište kako ne biste morali izlaziti van baš po svaku cjepanicu, ili kako biste uredno složili hrpu cjepanica za peć ili kamin.

Izradom police za cjepanice ne samo da imate savršeno dekorativno spremište za ogrjevno drvo, već ona može poslužiti i kao stalak pribora za čišćenje kamina.

Ovisno o visini, polica za ogrjevno drvo može poslužiti i kao polica za sobne biljke ili kao skladišni prostor.

Osim toga, naša polica za ogrjevno drvo idealne je veličine. Bez obzira jeste li sami pripremili cjepanice ili ste ih kupili gotove, obično su duljine 25 ili 33 centimetra, stoga će se savršeno uklopiti u policu vlastite izrade.

U vašoj polici ogrjevno se drvo može i osušiti, a sve to u prostoriju će unijeti dodatnu dozu topline i udobnosti.

IZRADA POLICE ZA OGRJEVNO DRVO: PRIPREMA

Prije no što sami izradite dekorativnu policu za ogrjevno drvo za svoju dnevnu sobu, potrebno vam je malo pripreme i odgovarajući materijal.

KOJE JE DRVO PRIKLADNO ZA IZRADU POLICE?

Drvo prekrasne strukture, poput stabla voćke ili hrasta posebno je prikladno za dekorativnu policu te je ujedno vrlo robusno. Drvo trešnje, na primjer, svojom je crvenkastom bojom također vrlo prikladno za unutarnji prostor. icu te je ujedno vrlo robusno. Drvo trešnje, na primjer, svojom je crvenkastom bojom također vrlo prikladno za unutarnji prostor.

GDJE TREBA POSTAVITI POLICU ZA OGRJEVNO DRVO?

Policu treba postaviti u unutarnji prostor blizu kamina. Time će drvo biti nadohvat ruke, a može se i osušiti.

MOŽE LI SE DRVO SKLADIŠTITI U KUĆI?

Naravno, ogrjevno drvo potrebno za jedan ili dva sljedeća dana najbolje je unijeti u kuću. Ako je moguće, u kući biste trebali skladištiti samo drvo s zaostalom vlagom od 15 do 20 posto. Tako ono neće plijesniti te može izgorjeti izravno u kaminu. Kako bi se osušilo, ogrjevno drvo potrebno je prethodno godinu do dvije skladištiti vani, na primjer u natkrivenom spremištu za drva.

MATERIJAL I ALATI

Drvene grede i daske čine vidljivi dio vaše police za ogrjevno drvo, stoga birajte drvo s najljepšom mogućom strukturom. Preporučujemo, na primjer, stablo voćke ili robusni hrast. Crvenkasto drvo trešnje također je dobar izbor.

Tanka drvena ploča služi kao podloga za bušenje rupa; za to možete koristiti bilo koje otpadne komade drva.


Napomena
: kod svih materijala je uračunat dio koji odlazi na otpad.

MATERIJALI

 • drvene grede, 35 x 15 cm, ukupno cca 220 cm
 • daska, 7 cm x 35 cm, ukupno cca 170 cm
 • tanka drvena ploča 35 cm x 15 cm
 • 36 drvenih tipli 10 x 40 mm
 • ulje za drvo, npr. ulje oraha
 • ljepilo za drvo
 • ravna četka za premazivanje

Šablonu za označavanje izbušenih rupa možete preuzeti ovdje

ALAT

 • Električna brusilica za drvo
 • Motorna pila, npr. STIHL Akumulatorska motorna pila MSA 140 C-B
 • Akumulatorska bušilica ili odvijač
 • svrdlo za drvo 10 mm
 • gumeni čekić
 • čekić

VAŠA SIGURNOST PRIJE SVEGA: ZAŠTITNA OPREMA

Rad sa snažnom opremom predstavlja izazov i omogućuje vam da nadmašite sami sebe. Međutim, pri tom je važno osloniti se na učinkovitu i sigurnu zaštitnu odjeću. Stoga pri radu s motornom pilom uvijek nosite svoju osobnu zaštitnu opremu. To uključuje: zaštitne naočale, kacigu, rukavice, hlače za zaštitu od presijecanja i ostalo. Za detalje pogledajte upute za korištenje vašeg proizvoda. Prije prve upotrebe, temeljito se upoznajte sa svojim uređajem te se uvjerite se da je u savršenom stanju. Ukoliko želite, vaš STIHL specijalizirani trgovac pripremit će svaki uređaj za korištenje i savjetovati vas o modelima i veličinama zaštitne odjeće. Pri tom uvijek imajte na umu da osobna zaštitna oprema nije zamjena za sigurnosne tehnike rada.

IZRADA POLICE ZA OGRJEVNO DRVO: UPUTE

Materijal je spreman i konačno možete započeti. U samo 9 jednostavnih koraka možete izraditi vlastitu policu za ogrjevno drvo za vašu dnevnu sobu.

KORAK 1: REZANJE DRVA

Drvene grede izrežite na 4 dijela: 2 dijela svaki po 40 cm i 2 dijela svaki po 65 cm. Dasku izrežite na dva dijela: jedan dio od 70 cm i drugi od 90 cm.

KORAK 2: OBRADA DRVA (BRUŠENJE)

Brusite svo narezano drvo dok ne postane glatko. Pri tom budite oprezni, jer obrađujete završnu površinu svoje police za ogrjevno drvo.

Pri korištenju brusilice za drvo ne zaboravite na zaštitu sluha.

KORAK 3: NAPRAVITE ŠABLONU ZA BUŠENJE

Od tanke drvene ploče napravite šablonu za bušenje sa 6 izbušenih rupa - po dvije na istoj visini. Pomoću šablone kasnije ćete posvuda označiti isto mjesto za drvene tiple. Kao mjerilo za šablonu upotrijebite presjek debelih greda (15 x 35 cm).

KORAK 4: BUŠENJE RUPA

Prvo označite točke bušenja postavljanjem izrađene šablone za bušenje u ravninu s rubom drvene grede. Zatim izbušite rupe široke 10 milimetara dubine točno 2 centimetra. Ukoliko nemate bušilicu s graničnikom dubine, jednostavno označite na bušilici odgovarajuću dubinu bušenja ljepljivom trakom, a zatim pažljivo bušite u drvo do ove oznake.

KORAK 5: PREMAZIVANJE OKVIRA ULJEM

Premažite drvo uljem i ostavite 15 minuta da se ulje upije. Višak ulja obrišite krpom i pustite da se osuši prema uputama proizvođača, najčešće 24 sata.

STIHL Profi-savjet: Područje oko izbušenih rupa ostavite slobodno jer bi ulje kasnije moglo ometati ljepilo za drvo. Primjerice, mjesta bušenja najbolje je prekriti trakom.

Oprez: Ulje može neugodno mirisati, stoga je poželjno drvo premazivati uljem u radionici ili vani. Osim toga, krpe koje su došle u dodir s lanenim uljem potrebno je raširiti i osušiti na zraku te ih privremeno spremiti u zatvorene staklenke u slučaju da postoji opasnost od zapaljivanja.

KORAK 6: UMETANJE DRVENIH TIPLI

Premažite tiple s jedne strane ljepilom prije nego ih umetnete u predviđene rupe na gredama. Ako je potrebno, tiple zabijte u rupe čekićem.

KORAK 7: MONTAŽA DONJEG OKVIRA

Sada premažite drugu strani tipli ljepilom za drvo. Postavite drvene grede duljine 40 cm i pomoću tipli na njih učvrstite dasku duljine 90 cm. Ukoliko je potrebno, upotrijebite gumeni čekić tako da ploče budu u ravnini jedna s drugom.

KORAK 8: MONTAŽA GORNJEG OKVIRA

Umetnite dvije preostale drvene grede (65 centimetara) na dasku po istom principu. Pazite da daske budu u ravnini i da tiple potpuno utonu u drvo. Nakon toga, dasku duljine 70 cm pričvrstite preko dvije grede.

KORAK 9: MONTAŽA DRŽAČA PRIBORA ZA ČIŠĆENJE KAMINA

Sada možete na policu pričvrstiti držač pribora za čišćenje kamina. Šipku jednostavno pričvrstite vijcima na bočnu stranu police. Tako će i pribor poput lopatice i metlice za kamin imati svoje mjesto u blizini kamina.

Gotovo! Vaša polica za ogrjevno drvo za unutarnji prostor je spremna. Sada u vašem prostoru imate praktičan i moderan način držanja drva za ogrjev. Budući je polica za ogrjevno drvo s prednje i stražnje strane ukrasna, možete je koristiti i kao pregradu. Također, možete na nju ugraditi stražnji zid kako biste policu s jedne strane zatvorili.

PRAVILNA NJEGA DRVA ZA UNUTARNJI PROSTOR

Kao i svo nauljeno drvo, policu za ogrjevno drvo potrebno je redovito premazivati. Najbolje je to činiti jednom godišnje, a najkasnije kada drvo izblijedi ili površina postane hrapava. Za redovitu njegu, trebali biste kao i kod drugog namještaja, povremeno s police za ogrjevno drvo obrisati prašinu, i to mekom, blago vlažnom krpom. Nemojte koristiti krpu od mikrovlakana, jer ćete tako ukloniti ulje.

SAŽETAK

 • Polica za ogrjevno drvo za unutarnji prostor predstavlja dekorativni način skladištenja cjepanica u blizini peći ili kamina
 • Izrežite drvene grede i daske prema veličini, drvo fino obradite brušenjem te pomoću šablone napravite rupe
 • Okvir premažite uljem, učvrstite tiple ljepilom za drvo i spojite okvir
 • Drvu je potrebna redovita njega i održavanje, stoga ga premažite uljem jednom godišnje odnosno po potrebi