Gnojidba živice: kako i kada pravilno gnojiti živicu?

Redovito radite gnojidbu kako bi biljke živice zdravo i snažno rasle. Pokazat ćemo kako i kada pravilno gnojiti i koje je gnojivo najbolje za živicu.

PREGLED: GNOJIDBA ŽIVICE

  • Redovito trebate gnojiti živicu kako biste biljkama, tj. stabiljkama i listovima osigurali optimalne hranjive tvari.
  • Analiza tla pružit će vam informacije o konkretnim potrebama tla za hranjivim tvarima.
  • Gnojivo trebate dati biljkama najkasnije do kraja augusta/kolovoza kako bi se mogle pripremiti za zimu.

Živicu je najbolje gnojiti u proljeće. Od marta/ožujka do maja/svibnja bilo bi idealno vrijeme za primjenu organskog gnojiva koje će opskrbiti biljke živice hranjivim tvarima za sljedećih tri mjeseca. Većina živica trebala bi se opet dodatno gnojiti u julu/srpanju.

Za živicu je najbolje koristiti organsko gnojivo dugotrajnog učinka. Gotov kompost i strugotine od rogova pružaju važne hranjive tvari biljki živice i istovremeno poboljšavaju tlo. Mineralno gnojivo poput plavog kamena može se koristiti kao trenutna pomoć u slučaju nedostatka hranjivih tvari.

Živicu nije potrebno često gnojiti. Dovoljno je jednom do dva puta tijekom vegetacijskog razdoblja kako biste živicu optimalno opskrbili svim važnim hranjivim tvarima. Idealno je da prvo gnojite organskim gnojivom u proljeće, a zatim ponovno u julu/srpnju s organsko-mineralnim gnojivom koje će djelovati najkasnije do kraja augusta/kolovoza.

TREBAM LI GNOJITI ŽIVICU?

Živica se sastoji od gusto posađenih stabiljki koje trebaju hranjive tvari poput dušika (N), fosfora (P) i kalija (K). Pravilnim unosom hranjivih tvari možete osigurati zdrav rast stabiljka živice, a kod cvjetnih živica osigurati ćete bujno cvjetanje. Stoga biste trebali gnojiti živicu bez obzira na njezinu starost i time podržavati rast mladih biljaka.

Optimalna opskrba hranjivim tvarima također omogućuje brže popunjavanje praznina u redovima stabiljki živice. Trebate li dodatno gnojiti živicu možete prepoznati promatranjem stabiljki, i to najkasnije prilikom rezidbe. Na primjer, svjetliji listovi, posebno u donjem dijelu biljke, mogu ukazivati na nedostatak dušika, koji možete ukloniti primjenom odgovarajućeg gnojiva.

OPTIMALNO VRIJEME KADA BISTE TREBALI GNOJITI ŽIVICU

Biljke u vašoj živici najbolje iskoriste gnojiva tijekom vegetacijskog razdoblja, odnosno u razdoblju između sredine marta/ožujka i početka augusta/kolovoza. Optimalno vrijeme za gnojidbu živice ovisi i o vremenskim uvjetima. Ako su temperature još uvijek hladne u martu/ožujku, možete početi s gnojidbom živice tek u aprilu/travnju.

IZUZETAK: Gnojidba živice u jesen

U jesen bi trebali općenito izbjegavati gnojidbu živice. Nakon ljeta, biljke se postupno pripremaju za nadolazeću zimu. Gnojidba s gnojivom koje sadrži dušik rezultiralo bi nedovoljno zrelim izbojcima koji mogu pretrpjeti štetu tijekom zime (mraz, hladnoće). Izuzetak su tek posađene živice, kod kojih možete u jesen dodati strugotine od rogova kako biste potaknuli rast živice.

KOLIKO ČESTO TREBA GNOJITI ŽIVICU?

Živice su prilično skromne biljke. Stoga ih je dovoljno gnojiti dva puta godišnje. Preporučujemo da prvu gnojidbu s organskim gnojivom obavite u proljeće. Na taj način ćete živicu dobro opskrbiti svim važnim hranjivim tvarima za narednih cca. tri mjeseca.

Sljedeća gnojidba se obavlja u julu/srpnju. Za to dodatnu gnojidbu preporučuje se gnojivo s kraćim djelovanjem koje se apsorbira do najkasnije kraja augusta/ kolovoza. Na taj način se stabiljke živice optimalno pripremaju za zimu.

Ako primijetite nedostatak hranjivih tvari tijekom vegetacijskog razdoblja, unatoč prvoj proljetnoj gnojidbi, možete ponovno gnojiti živicu prema potrebi. Međutim, pazite na trajanje učinka iskorištenog gnojiva kako bi se vaša živica pravovremeno pripremila za zimu.

KOJE JE GNOJIVO PRIKLADNO ZA ŽIVICU?

Najbolje je koristiti organsko gnojivo dugotrajnog učinka za gnojidbu živice. Takvo gnojivo sastoji se od ostataka biljnih i životinjskih materijala koji su ekološki prihvatljivi, tj. gotovi kompost koji ste kroz jesen i zimu pripremali u svom vrtu.

Koristite održiva gnojiva

Organska gnojiva djeluju sporije, ali su dugoročno održiva opcija. Ako se odlučite za organsku gnojivo, vaše biljke će imati dvostruku korist: s jedne strane dobivaju potrebne hranjive tvari, a s druge strane organska gnojiva potiču aktivnost mikroorganizama u tlu koji su odgovorni za ciklus stvaranja i razgradnje dušika.

Organska gnojiva djeluju sporije, ali su dugoročno održiva opcija. Ako se odlučite za organsku gnojivo, vaše biljke će imati dvostruku korist: s jedne strane dobivaju potrebne hranjive tvari, a s druge strane organska gnojiva potiču aktivnost mikroorganizama u tlu koji su odgovorni za ciklus stvaranja i razgradnje dušika.

Mineralna gnojiva su bolji izbor za ciljanu naknadnu gnojidbu živice zbog njihovog brzog djelovanja. Međutim, učinak čisto mineralnih gnojiva nakon kratkog vremena nestaje.

Na pjeskovitom tlu se ono također brzo otapa i često dospijeva u tlo neiskorišteno. Kod pjeskovitog tla, preporučenu dozu mineralnog gnojiva trebate podijeliti na najmanje dvije gnojidbe. Prvo nanesite polovicu preporučene količine gnojiva i pričekajte dvije do tri sedmice/tjedna prije nego što nanesete drugu polovicu. Na taj način, osiguravate da biljke mogu apsorbirati što više hranjivih tvari.

STIHL savjet: Za naknadnu gnojidbu koristite mineralno-organsko gnojivo. Ova mješavina pruža potrebne hranjive tvari za živice posebno one koje ste oblikovali u julu/srpnju.

Ove hranjive tvari važne su za rast i zdravlje svake živice

Essencijalno, živicama su potrebne tri osnovne hranjive tvari - dušik, fosfor i kalij. Dušik je odgovoran za rast živice i važan je sastojak proteina u zelenom lišću. Ova tvar se vrlo brzo apsorbira u biljci. Kada nedostaje dušika, gornje lišće crpi dušik iz donjeg dijela biljke. Posljedica toga su svijetlozeleni listovi u donjem dijelu biljke. Nedostatak dušika može se riješiti gnojidbom živice dušikom. Za to je idealna strugotina od rogova.

Fosfor pruža potrebnu energiju živicama za cvjetanje i formiranje sjemenja. Da bi cvjetna živica mogla pokazati svoju punu raskoš, važno je osigurati joj zdravu opskrbu fosforom.

Kalij je odgovoran za ravnotežu vode u biljkama. Kod optimalne cirkulacije vode, biljka stvara čvrsto tkivo, čime postaje otpornija na štetnike, bolesti i mraz.

Koje hranjive tvari trebate koristiti za gnojidbu živice možete saznati pomoću analize tla. Na taj način izbjegavate nepotrebno opterećenje tla i saznajete tačno koje su hranjive tvari potrebne.

Koje gnojivo je pogodno za koju vrstu živice?

Općenito, organsko gnojivo pogodno je za gnojidbu živica. Međutim, optimalna gnojidba može se razlikovati ovisno o vrsti živice.

Na primjer, plavi kamen je relativno hranjiv i ima vidljiv trenutni učinak, ali djeluje kratko vrijeme. Ako gnojite živicu s plavim kamenom, nakon toga izbjegavajte organsko gnojivo jer biljke više neće moći apsorbirati hranjive tvari.

Bittersalz pruža bogatu boju igličastom (četinarskom) drveću poput tise. Mineralna sol također djeluje brzo i brzo se ispire. Najbolje vrijeme za gnojidbu živice Bittersalz gnojivom je u proljeće.

Gotovi kompost je pogodan za gnojidbu liguster živica. Njihove otporne stabiljke ne trebaju ništa više od jednog sloja komposta u proljeće kako bi bile dobro opskrbljene tijekom cijele godine.

Kompost pomiješan sa strugotinom od rogova idealan je gnojidbu bukve i lovora. S ovom mješavinom gnojite živicu u proljeće i ne trebate dodatnu gnojidbu u julu/srpnju.

Posebno gnojivo za četinjače možete koristiti prema potrebi od mart/ožujka do maja/svibnja. Ono je idealno gnojivo za živicu tise.

STIHL savjet: Pažljivo umiješajte gnojivo u tlo tako kako bi hranjive tvari optimalno doprle do korijena biljaka živice. To se obično postiže učinkovitim miješanjem gnojiva u zemlju nakon što ga nanesete.