Uz naše savjete učinite svoj ljetni vrt bujnim, radujte se šarenilu cvijeća i bogatoj žetvi.
Ljetno doba je doba vrta. Želite li od svog vrta napraviti mali raj, puno je načina kako vaš vrt možete iskoristiti i u ljetnim mjesecima. Što se iz mjeseca u mjesec radi u vrtu, saznajte u našem popisu vrtnih radova od lipnja/juna do kolovoza/augusta.
Ljeto je godišnje doba za sve ljubitelje vrtova. Cvatnja lipe početkom lipnja podsjeća nas na predstojeće vrtlarske radove u ljetnim mjesecima. U nastavku ćete pronaći pregled vrtnih radova u lipnju.
POVRTNJAK I VOĆNJAK | UKRASNI VRT |
---|---|
Uklanjanje zaperaka na rajčici: Na području između stabljike i pazušca lisnog pupa stvaraju se bočne grane – zaperke, koje treba ukolniti. Na taj način biljka će svu svoju energiju usmjeriti na stvaranje sočnih plodova.
Prorjeđivanje plodova: stabla koštunjavog voća često daju mnogo više plodova nego što ih zapravo mogu dati, stoga početkom lipnja stablo samo odbacuje dio plodova. Ako na stablu još uvijek ostanu gusti grozdovi plodova, najmanje plodove među njima je potrebno ukloniti. Na primjer, pomoću kvalitetnih STIHL vrtnih i voćarskih škara. Nakon prorjeđivanja, razmak između pojedinih plodova trebao bi biti najmanje debljine prsta. |
Uklanjanje ocvalih dijelova biljke: Kako biljkama tijekom ljeta ne bi ponestalo zraka i kako ne bi samo stvarale sjeme, potrebno ih je redovito rezati odnosno uklanjati uvenule dijelove.
Gnojidba: gnojivo za travnjake s dugotrajnim djelovanjem učinkovito je otprilike tri mjeseca. Tko je pognojio travnjak u proljeće, sada je pravo vrijeme da mu pruži pomoć i dognoji dugotrajnim gnojivom. |
U srpnju je zalijevanje glavni prioritet svakog vrtlara - posebice ako imate pjeskovito tlo. Ipak, srpanj je mjesec uživanja u vrtu, toplim večerima i očaravajućim cvjetovima. U nastavku pogledajte pregled vrtnih radova u srpnju.
POVRTNJAK I VOĆNJAK | UKRASNI VRT |
---|---|
Suzbijanje gusjenica: ponudite jabučnom moljcu umjetno skrovište u kojem će se moći gnijezditi. Upotrijebite široke trake grubog valovitog kartona širine 10 centimetara. Omotajte trake oko debla stabla jabuke i svaki tjedan provjeravajte ima li gusjenica. Naime, nakon što se biljni štetnici nakon četiri tjedna nahrane vašim jabukama, početkom srpnja napuštaju krošnju i traže skrovište ispod kore - ili valovitog kartona. Uklanjanjem katona spriječit ćete ponovnu zarazu.
Razmnožavanje jagoda: : jagode tvore izdužene bočne izboje – vriježe s lisnatim granama iz kojih se razvijaju pupovi te su vrlo pogodne za razmnožavanje. Podignite izdanak koji raste najbliže matičnoj biljci i posadite ga u glinenu posudu koju ste ukopali u zemlju ispod njega. Veza s matičnom biljkom će ostati, potrebno je ukloniti samo dio izboja iza posude, kako matična biljka ne bi hranila dodatne biljke. Do jeseni će se stvoriti novi korijeni sustav, a zatim možete u potpunosti prerezati vriježe koje su povezane s matičnom biljkom.
Prorjeđivanje stabala voćaka:: vertikalni vodeni izbojci oduzimaju stablu potrebnu energiju. Sada ih odrežite što je moguće bliže grani; za to preporučamo STIHL voćarske škare za grane. |
Zalijevanje: Bolje je zalijevati rjeđe, ali obilnije. To omogućuje da voda prodre duboko u zemlju i dođe do korijenja biljke. Glineno tlo treba zalijevati jednom tjedno, a pjeskovito tlo svaka 2 - 3 dana. Najbolje je zalijevati ujutro.
Košnja travnjaka: Pri košnji uvijek pazite da oštrice noževa budu oštre. Pravilna visina košnje ovisi o osunčanosti travnjaka: Na sunčanim položajima optimalna visina je 4 do 5 cm, na sjenovitim mjestima oko 5 do 7 cm. No, preporučujemo da svakom košnjom skratite najviše jednu trećinu visine trave kako biste izbjegli neugledne mrlje na travnjaku. Za suha vremena trava može ostati 1 - 2 centimetra duža. Više o njezi travnjaka ljeti možete saznati u našem savjetniku. Ukoliko upotrebljavate kosilicu za malčiranje, tada morate kositi jednom ili dva puta tjedno, jer će u suprotnom previše otkosa odjednom pasti na travnjak i ugušiti ga.
Okopavanje tla: redovito okopavanje štedi vodu. Motika stvara tanke cijevčice u zemlji, kroz koje isparava podzemna voda. Nakon okopavanja, površinski centimetri tla se suše, ali tlo ispod ostaje vlažno. |
Ljeti je na vrtu vrijeme zalijevanja i uklanjanja korova. U kolovozu sazrijevaju mnogi plodovi koštunjičavog i bobičastog voća, a ubire se i povrće s povrtnjaka. U nastavku ćete pronaći pregled vrtnih radova u kolovozu.
POVRTNJAK I VOĆNJAK | UKRASNI VRT |
---|---|
Sadnja kelja: ako kelj i ostalo zimsko povrće sadite u kolovozu, možete ga ubrati zimi. Sadite 6 sadnica po kvadratnom metru s razmakom od 45 x 45 centimetara. Od sada vodite računa, da tlo ne isuši.
Uklanjanje cvjetova: Čak i ako vam to teško pada, od kolovoza vrtnim škarama odrežite sve novonastale cvjetove rajčice i paprike. Plodovi do jeseni ionako ne bi sazreli, a biljka bi trošila energiju koju može iskoristiti za postojeće plodove.
Berba krumpira: Berba krumpira započinje u lipnju s prvim mladim krumpirom, a završava u listopadu kasnim sortama za skladištenje.
Pri tom upotrebljavajte vile. Iako je njima moguće povrijediti po koji gomolj, tek bi s upotrebom lopate napravili preveliku štetu gomoljima ispod tla. |
Izrada reznica: Tijekom orezivanja dobivate više nego dovoljno materijala za reznice. Najbolje vrijeme za pripremu reznica je od proljeća do kolovoza. Reznice umetnite u tlo siromašno hranjivim tvarima. To će osigurati da biljke stvaraju novo korijenje.
Skupljanje sjemena: Svatko tko bere sjeme pozna problem – odvajanje sitnih sjemenki od ostatka cvijeta prilično je teško. Pomozite si koristeći ventilator. Stavite biljne ostatke zajedno sa sjemenkama ispred ventilatora. Teško sjeme će pasti na zemlju, a ostalo će otpuhati.
Dijeljenje višegodišnjih biljaka (trajnica): Osim reznicama, dijeljenje je najbrži način razmnožavanja. Iskopajte biljku, otresite zemlju i lopatom podijeliti biljku na nekoliko dijelova, pri čemu svaki dio mora imati barem jedan pupoljak i dovoljno korijenja. |
Ako vaš vrt želite ljeti iskoristiti najbolje moguće, trebali biste se prethodno dobro informirati. Ovdje vam predstavljamo najvažnije savjete.
Vaš vrt ljeti nudi mnogo i svaki ljubitelj vrta posebno se raduje domaćim ljetnim plodovima. U sljedećoj smo tablici saželi vrijeme berbe odabranih vrsta voća:
Lipanj/Juni | Srpanj/Juli | Kolovoz/August | |
---|---|---|---|
Jabuke | ✓ | ||
Kruške | ✓ | ||
Kupine | ✓ | ✓ | |
Jagode | ✓ | ✓ | |
Maline | ✓ | ✓ | |
Nektarine | ✓ | ||
Breskve | ✓ | ||
Rabarbare | ✓ | ||
Trešnje | ✓ | ✓ |
Iako to zavisi od podneblja, krumpir najčešće vadimo ljeti. Primjereno vrijeme također ovisi o sorti. Sljedeća tablica prikazuje vrijeme za berbu.
Sorte | Vremena žetve | Vrijeme skladištenja |
---|---|---|
Christa / Atica | lipanj / srpanj kao mladi krumpir |
Tanka kora, teško se može čuvati |
Cilena / Sieglinde | srpanj / kolovoz | Čvrsta kora, ograničeni rok trajanja |
Nicola / Linda | krajem kolovoza |
Može se jako dugo čuvati |
Ljeti u svom vrtu možete saditi i kupusnjače. Sljedeća tablica daje vam uvid u različite vrste kupusnjača, vrijeme njihove sadnje i berbe.
Sorte | VRIJEME SJETVE / SADNJE SORTA | VRIJEME BERBE |
---|---|---|
Koleraba | od ožujka do srpnja |
6-8 tjedana, ovisno o vremenu sadnje |
Brokula | krajem svibnja do sredine lipnja | krajem ljeta do listopada |
Kineski kupus | od lipnja do kolovoza |
listopad i studeni |
Zimska cvjetača | srpanj |
svibanj sljedeće godine |
Kelj | od svibnja do srpnja |
od listopada do veljače |
Na žalost, i ljeti štetočine napadaju vaše biljke. Slijedeća tablica daje vam pregled učinkovitih mjera za suzbijanje štetočina:
ŠTETOČINA | Aktivnosti |
---|---|
Mali mrazovac |
|
Cvrčci i lisne uši na ružama | Kod manje zaraze odstranite ih mlazom vode. Inače, protiv lisnih uši djeluje pripravak od češnjaka: 10 strukova češnjaka kuhajte 20 minuta u 5 litara vode. |
|
|
Pepelasta plijesan | Pomiješajte mlijeko s vodom u omjeru 1: 9 i nekoliko puta tjedno prskajte pripravak na zahvaćenu dijelove biljke. U slučaju intenzivne zaraze, uklonite izbojke. |
Serijska proizvodnja ili brzi rast u vrtu: svatko tko želi razmnožiti svoju omiljenu biljku ljeti, ima više mogućnosti, ovisno o biljci. Sljedeća tablica daje vam pregled odabranih metoda razmnožavanja.
REZNICE | IZDANCI | SJEME | DIJELJENJE |
---|---|---|---|
Reznice – su obično vrhovi izbojaka dugi 5–10 centimetara - dijelovi su matične biljke, koji se utaknu u vlažno tlo gdje počnu stvarati korijenje. Prednost: Reznica ima sva svojstva matične biljke. Reznice se ukorjenjuju u roku od nekoliko tjedana, a zatim se mogu kao sadnica posaditi u vrtu. Metodom rezanja (reznica) mogu se razmnožavati ukrasne biljke poput ruža ili hortenzija, ali i korisne biljke poput malina i bilja poput lavande. |
Pri razmnožavanju izdancima, dio biljke koji se razmnožava ostaje povezan s matičnom biljkom. U tu svrhu izbojci biljke utiskuju se u zemlju - kad se ukorijene, veza s matičnom biljkom može se prekinuti. Razmnožavanje izdancima je zahtjevnija i prikladna je za biljke s dugim viticama. |
Bilo da se radi o povrću ili ukrasnom bilju - sjetva traje dulje od uzgoja biljke sadnicom, ali znatno premašuje raznolikost ponude u specijaliziranim trgovinama. Uz to, vreća sjemena nije skuplja od mlade sadnice, a išćekivanje tijekom uzgoja je puno zabavnije. Sami berite sjeme i koristite ga za razmnožavanje biljaka, to je samoodrživ način sadnje vrta upravo onim biljkama koje najviše volite. |
Dijeljenjem matične biljke, korijenova kugla se dijeli na nekoliko manjih djelova. Pri tom pomlađujete stare trajnice bez financijskih ulaganja, a u vrt donosite više zelenila. Višegodišnje biljke podijeljene krajem ljeta ili jeseni rasti će brzo i uskoro postati punopravne biljke. |
U svakom vrtu ljeti bi trebalo rasti i začinsko bilje. Najvažnije savjete za njegu i berbu začinskog bilja možete pronaći ovdje:
NJEGA ZAČINSKOG BILJA | BRANJE BILJA |
---|---|
Polugrmovi poput majčine dušice, ružmarina ili lavande tijekom godina mogu odrveniti u donjem dijelu. Redovita rezidba u rano proljeće spriječit će prazninu. Timijan, lavanda, ružmarin i kadulja mogu se saditi zajedno jer im odgovaraju slični uvjeti. Peršin i bosiljak također se mogu saditi zajedno, ali ne odmah uz vrtnu krasuljicu, kopar i celer. Korijander, kopar i začinski komorač dobro uspijevaju među kaduljom, kapucinkom i kamilicom. Preporučamo redovito rezanje začinskog bilja, jer se time pospješuje dobar i gust rast. |
Pravo vrijeme branja čini okus kuhinjskog bilja: bilje ima najveću koncentraciju esencijalnih ulja neposredno prije cvatnje. Osim toga, prije branja pričekajte da se noćna rosa osuši. Nekoliko savjeta za duži vijek trajanja začinskog bilja: robusnije bilje svežite u snop, objesite naopako i pustite da se osuši. Osjetljivije vrste možete staviti u ulje ili od njega napraviti pesto. |