Unikomerc Yt kanal

Kako odabrati odgovarajuće vrtne škare i škare za grane?

naslovna.jpg
Priroda je najljepša kada cvijeta. Isto tako, sve što raste i cvijeta potrebno je podrezivati kako bi nasadi dali bolji prinos, a i zbog samog izgleda. Osim toga, otklanjanjem odumrlih dijelova grana sprječavamo nezgode i stvaranje gljivica i truleži. Ovisno o vrsti drveta potrebni su nam različiti alati za rezidbu. Ovdje ćemo vam ukratko objasniti što sve  trebate uzeti u obzir prilikom odabira škara iz STIHL asortimana.

Vrtne škare

Su vrlo važan alat za svakog tko uređuje vrt. Vrtne škare nam služe za  skraćivanje i oblikovanje grančica na voćkama i grmovima, kao i za održavanje ružičnjaka. One su manjih dimenzija i stoga su lake za korištenje. Ovisno o veličini ruke korisnika, odabrat ćete odgovarajuću dužinu ručki. Osim toga,u STIHL asortimanu vrtnih škara naći ćete izvedbe koje odgovaraju za rukovanje u desnoj kao i lijevoj ruci, gdje su oštrice škara okrenuta prema van. Na taj način se djelovanje poluge optimalno pretvara u snagu pri rezanju. Vrtne škare predviđene su za rezanje tankih grana s promjerom do 25 mm. 

vrtne_skare.jpg

Škare za grane

Ako u svom vrtu imate i veće voćke, debljih grana onda trebate škare za grane s povratnim rezom.  Ovaj model škara ima duže ručke. Na taj način i deblje grane daju se lako rezati bez dodatnog napora.

skare_za _grane.jpg

Pronađite optimalne vrtne i škare za grane za svako područje primjene

Dobar alat ne samo da olakšava posao, on je zahvalan i prema biljkama, jer se one ne bi smjele oštetiti niti zgnječiti prilikom povratnog reza. A kako bi rad s škarama  bio čist i precizan trebali biste odabrati i odgovarajuće škare za svako područje primjene. Izbor odgovarajućih škara ovisi o vrsti drveta ili biljke koja se tretira. Bitno je i to da li je  grana koja se reže još svježa i zelena ili stara i suha. Za svježe zelenilo preporučuju se rad s tzv. Bypass mehanizmom dok za suho drvo radije birajte škare s Amboss mehanizmom. Sad ćemo vam ukratko pojasniti i zašto!

Amboss mehanizam

Princip rada škara s Amboss mehanizmom  je u rezu sa samo jednom oštricom. Naoštrena oštrica  probija se kroz drvo i preklapa se s tupom  protuoštricom. Ako koristite ovaj mehanizam kod mekanog i  svježeg reznog materijala unutarnja strana kore može se zdrobiti prije nego ju rascijepite. Slijedom toga, ovaj mehanizam koristi se za odumrlo i suho drvo koje se onda može lako cijepati bez velikog napora pa i kod dužih intervala rada. S obzirom da Amboss škare rade na principu jedne oštrice, ona se treba jako tanko naoštriti što nije slučaj kod oštrica Bypass škara. Oštrice kod Amboss mehanizma se izravno preklapaju i istovremeno štiti mišiće ruka i ramena. S Amboss mehanizmom možete rukovati duže vremensko razdoblje i preporuča se za rezanje suhog i odumrlog drveta.

vrtne skare.png

Bypass mehanizam

Kod Bypass mehanizma oštrica i protuoštrica pri rezanju kližu jedna uz drugu i omogućuju vrlo precizan i gladak rez, bez drobljenja reznog materijala. Ova tehnika rezanja zahtjeva nešto veći napor pri rezanju nego što je slučaj s Amboss mehanizmom, te se preporuča za rezanje svježeg drveta, npr. prilikom rezidbe mladica, uređivanja ruža ili u slučaju kada morate paziti da biljku što manje oštetite.  

amboss.png
Screenshot 2017-02-10 12.40.13.png

Važno: Ne režite nikada s tupim alatima. Samo dobro i pravilno naoštreni alati jamče čist rez koji ne šteti biljku. Vaš Specijalizirani STIHL trgovaca može vas posavjetovati o tome na koji način ćete pravilno održavati vrtne škare i škare za grane iz STIHL asortimana.

U našem STIHL online katalogu za 2017. možete pregledati cijeli asortiman STIHL ručnog alata,ovdje

Kolačići na Unikomerc web stranici

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) radi boljeg djelovanja i bilježenja statistike posjeta. Ukoliko se slažete sa upotrebom kolačića kliknite OK.
Ako želite saznati više o politici privatnosti kliknite ovdje.

OK