Unikomerc Yt kanal

Kako funkcionira STIHL lanac za pilu?

slika_0.jpg

Građa jednog STIHL lanca.

STIHL lanac pile ili tzv. lanac pile s tri karike/spone proizvodi se uvijek prema istom principu. Sastoje se od tri elementa, pogonskog članaka, spojnica i lijevih tj. desnih zubi rezača.

Lanci pile posebno slabog povratnog udara imaju pogonski članak s grbom i u oznaci lanca pile sadrže broj 3 u oznaci (npr. PMM3 ili RS 3). Za detaljan pregled svih lanaca pile pregledajte STIHL online katalog za 2018.ovdje u  poglavlju  Rezne garniture od str. 58 i dalje.

Slika_1.jpg
 

Pogonski članci osiguravaju prijenos pogonske sile sa zupčanika na lanac. Spojnice spajaju pogonske članke s reznim zubima.

Pojedini modeli lanca pile razlikuju se u veličini pojedinačnih članaka lanca i u profilu zubi rezača.

Zubi rezači sastoje se od osnovnog tijela zuba, graničnika dubine i lopatice zuba. 

Slika_2.jpg
 

Lopatica zuba ima oštrice na čeonoj strani i to okomitu bočnu (često zvanu prsnu) oštricu i vodoravnu, tjemenu oštricu koja se koso naginje unatrag. 

Prsna i tjemena oštrica stoje pod određenim kutom koji je odlučujući za optimalan učinak rezanja. Kod oštrenja lanca preporuča se kut oštrenja od 30°. – paralelno sa servisnim oznakom kuta oštrenja.

slika_3.png

Rezni zubi blanjaju drvo. Koliko duboko će oni prodrijeti u drvo ovisi o razmaku graničnika dubine.

slika_4.png

Graničnik dubine smješten je ispred lopatice zuba. Razmakom graničnika dubine određuje se dubina prodiranja reznih zubi (lopatice zuba) u drvo, a time i debljina iverja. Razmak graničnika dubine predstavlja  razmak između gornje ivice (brida) graničnika  dubine i prednje ivice (brida) tjemena zuba. 

slika_5.png
 

Za ravnomjeran, miran rad i optimalan učinak rezanja, svi rezni zubi moraju biti iste dužine. 

Kolačići na Unikomerc web stranici

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) radi boljeg djelovanja i bilježenja statistike posjeta. Ukoliko se slažete sa upotrebom kolačića kliknite OK.
Ako želite saznati više o politici privatnosti kliknite ovdje.

OK