Unikomerc Yt kanal

Kako funkcionira STIHL iMow robotska kosilica?

iMow robotska kosilica

Sve detalje i način funkcioniranja STIHL iMow robotske kosilice pročitajte u nastavku teksta

Za održavanje travnjaka najbolji izbor je  – robotska kosilica. STIHL iMow robotska kosilica kosi samostalno, jedanput programirana ona zaobilazi prepreke, nagibe savladava bez problema i puni se prema potrebi u stanici za punjenje. Kratko i jednostavno – ona održava automatski i samostalno vaš travnjak dok se vi odmarate ili radite stvari koje želite u svoje slobodno vrijeme na svom imanju ili okućnici ili bilo gdje.

U ovom tekstu objasnit ćemo kako funkcionira STIHL iMow robotska kosilica i da li je robotska kosilica prikladna za vaš travnjak. U to ne sumnjamo!?

Potpuno automatska košnja – kako funkcionira?

iMow robotska kosilica je koncipirana za automatsku i samostalnu košnju travnjaka. Kako ona funkcionira pogledajte u videu ispod. ( Video je preuzet sa stranice stihl.de )

 

Košnja u zadano vrijeme s iMow robotskom kosilicom

Tijekom instalacije možete programirati vrijeme košnje, to je tzv. aktivno vrijeme i raspodijeliti ga tijekom cijelog tjedna/sedmice. Pritome se uzimaju u obzir vremenske rezerve - to jamči optimalnu njegu travnjaka, čak i ako se pojedinačne operacije košnje ne mogu obaviti, na primjer zbog kiše. Tijekom aktivnog vremena iMow-u je uvijek dopušteno napustiti stanicu za punjenje i kositi travnjak. Isto tako, u tom aktivnom vremenu odvijaju se razdoblja punjenje akumulatora i razdoblja pauze - robotska kosilica automatski raspodjeljuje potrebne operacije košnje i punjenja akumulatora na raspoložive vremenske razmake kako bi dosegla zadano i već unaprijed programirano tjedno/sedmično vrijeme košenja. 

iMow App

Kod modela s oznakom C ( RMI 632 PC ) imate i pristup iMow aplikaciji preko koje u svako vrijeme možete jednostavno postavljati plan košnje.

Košnja na već zadanim površinama

Travnjak se kosi slučajnim odabirom putanje košnje. Kako bi iMov prepoznao granice površine za košnju, oko te površine postavlja se granična žica koja je povezana sa stanicom za punjenje. Stanica za punjenje generira signal koji se usmjerava kroz graničnu žicu. Dakle, iMow zna u bilo koje vrijeme da li se nalazi na površini za košnju. Ako ne prepozna signal, automatski prestaje raditi. Fiksne prepreke u području košnje, npr. vrtni namještaj, pouzdano se otkrivaju i zaobilaze uz pomoć senzora udara. Područja na kojima robotska kosilica ne smije voziti, kao što su cvjetne gredice ili prepreke koje ne bi smjela dotaknuti, mogu se lako ograničiti od ostatka područja košnje pomoću granične žice.

iMow robotska kosilica može bez problema funkcionirati i u neposrednoj blizini druge robotske kosilice. Važno je  držati udaljenost od najmanje jednog metra od susjednog sistema i sistemi će nesmetano raditi bez bilo kakvog ometanja.

iMow plana košnje

Košnja i njega travnjaka istovremeno - Malčiranje 

IMow je kosilica s funkcijom malčiranja (usitnjavanja otkosa) - što znači da se vlati trave nakon košnje dalje usitnjavaju u kućištu kosilice. Zatim se nakon usitnjavanja ponovno raspodjeljuju ravnomjerno na travu i tu ostaju. Otkos na taj način služi kao prirodno gnojivo, jer travi vraća sve važne organske hranjive tvari. Za više informacija o načinu malčiranja i kako dobiti najbolje rezultate pročitajte ovdje.

iMow malčiranje

Ova usporedba na slici pokazuje rezultate košnje s funkcijom malčiranjem (površina lijevo) i uobičajeni način košnje bez malčiranja (površina desno) – jasno je vidljiva razlika, a to je bogatija zelena trava, i gustoća, i boja. 

Da li je robotska kosilica prikladna za svaki travnjak?

Nagibi? Neravnomjeran teren? Nikakav problem za STIHL iMow robotsku kosilicu sve dok travnjak ne prelazi površinu od 5.000 m² i nagib od 45%. iMow robotska kosilica je praktično prikladna za bilo koji travnjak, zahvaljujući Adaptive Slope Speed funkciji pomoću koje kosilica automatski prilagođava svoju brzinu na neravnom terenu. Prepreke ne moraju biti prepreke: iMow ih jednostavno zaobilazi ili ih se može unaprijed kod instalacije, isključiti iz područja košnje. Jedini zahtjev jeste: Prije ugradnje, travu treba pokositi do visine od 3 do 4 cm. Trava prije prve košnje s robotskom kosilicom može biti lagano vlažna, ali je preporuka da površina tla bude tvrda ili suha i u tom slučaju se granična žica kod instalacije može lakše postaviti u tlo.

iMow automatska košnja

Sve informacije o različitim modelima i tehničkim informacijama o STIHL robotskoj kosilici iMow možete pronaći ovdje. Vrijedne preporuke kod odabira odgovarajuće robotske koslice za vaš travnjak možete pročitati na ovom linku.

Kolačići na Unikomerc web stranici

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) radi boljeg djelovanja i bilježenja statistike posjeta. Ukoliko se slažete sa upotrebom kolačića kliknite OK.
Ako želite saznati više o politici privatnosti kliknite ovdje.

OK