Unikomerc Yt kanal

STIHL preporuke za radove u vrtu i okućnici – Košnja!

nova slika

Neovisno o kojim STIHL uređajima je riječ - škare za živicu, motorna pila, motorna kosa ili uređaj za puhanje, svaki STIHL uređaj je proizvod proizašao iz više od 90 godina iskustva u razvoju i primjeni  snažnih uređaja za šumarstvo, kao i prepoznavanju potreba korisnika kod obavljanja radova u vrtu i oko kuće.

Naši vrtni uređaji dizajnirani su savršeno za takvu primjenu. U ovoj seriji članka želimo vam podijeliti par stručnih savjeta kako bi vam izazov uređivanja okućnice i vrta predstavljao zadovoljstvo i jedan vid opuštanja od svakodnevnih obaveza.   

U ovom članku pronaći ćete par savjeta kako si olakšati rad s motornom kosom:

  1. Krenite od rubova i uskih prilaza, pa tek onda kosite površine: Najprije motornom kosom pokosite i uredite rubove  travnjaka ili uske površine oko drveća, grmova, cvjetnih gredica. Kada ste uredili uske prilaze krenite s košnjom većih površina. Motornu kosu ili čistač koristite za košnju većih zaraslih i neravnih površina, one koje su neprikladne i prezahtjevne za kosilice - neravan teren ili kosine. 

  2. Kosite češće. Preporučuje se češća košnja travnjaka. Što je trava kraća, brže će te pokositi travu na rubovima ili nepristupačnim prilazima. Kraća trava omogućit će vam da pokošeni materijal ostane na travi bez dodatnog sakupljanja pokošene trave i time će se stvoriti prirodni kompozit. Na taj način hranjive tvari s pokošene trave vraćaju se  natrag u tlo. Trava će biti zelenija, bez stvaranja korova. Ovaj prirodni ciklus vraćanja hranjivih tvari zemlji naziva se malčiranje. Malčiranje znači da pokošenu travu ne morate odstranjivati i ono je alternativa vještačkom gnojivu i istovremeno vam štedi vrijeme i novčanik i k tome je ekološki puno bolja opcija.

  3. Držite odstojanje. Uskovitlani kamenčići i zaostali predmeti u travi prilikom rada s kosom ili motornim čistaćem mogu dovesti do ozljeđivanja prisutnih, stoga se preporučuje minimalna udaljenost ostalih lica cca 15 metara od mjesta rada. Ako radite s motornim čistačem obavezno koristite zaštitne naočale, prikladnu zaštitu lica i nosite odgovarajuću radnu odjeću. Ukoliko radite s benzinskim motornim kosama preporuča se nošenje štitnika sluha. 
  4. Održavati elastičnost niti za košnju. Ukoliko motornu kosu ne koristite redovito, savjetujemo da prije rada s kosom niti ostavite potopljene u vodu neka dva dana. Na ovaj način vratit ćete gipkost i elastičnosti niti, one se tada manje troše prilikom korištenja i daju bolje rezultate pri košnji.
  5. Prilagođavajte visinu uređaja vašoj tjelesnoj visini. Kako ne biste sav teret i snagu prilikom košnje usmjerili na leđa preporučujemo da prilagodite visinu uređaj prema visini tijela. Prilagodite dužinu osovine  vašoj visini. Rezni alat pri takvoj prilagodbi mora dirati tlo kada stojite uspravno. Uvijek držite kosu s obje ruke. To omogućava posebno ergonomsko korištenje uređaja.  
  6. Rad uz uštedu snage. Pravilna tehnika i balans su važni prilikom rada s kosom ili motornim čistaćem, takvim načinom korištenja uređaja štedite svoju snagu. Postavite glavu za košnju na tlo i vodite uređaj horizontalno preko tla prilikom čišćenja.
  7. Ugodna košnja s STIHL AutoCut glavom za košnju. Ukoliko koristite motornu kosu sa STIHL AutoCut glavom za košnju, nit možete tijekom rada sasvim jednostavno produžiti. Kratkim udarcem glave od tlo otpušta se mehanizam koji drži nit. Nit se rotacijskim pokretima izvlači i automatski namješta. Pri tome mogu se pojaviti neuobičajeni zvukovi. Ponekad se desi da je nit nakon namještanja preduga i ako dodirne štitnik to prouzrokuje zvukove. Nakon 2-3 rotacije nit se vraća na točnu dužinu unutar štitnika i zvuk prestaje

I zlatno pravilo: prije korištenja uređaja obavezno pročitajte upustvo za upotrebu koje uvijek dolazi s uređajem.

Idealno za vrt i okućnicu: STIHL akumulatorski uređaj!

Bilo da režete živicu, kosite travnjake i uređujete rubove travnjaka i prilazne puteve, uklanjate lišće ili siječete drvo za novu sezonu grijanja – s našim akumulatorskim uređajima spremni ste za svaki posao oko kuće i u vrtu - i to s lakoćom bez zagađivanja okoline plinovima ili ometanja susjeda.

Otkrijte novu dimenziju rada u vrtu ili oko kuće. Lagano, tiho i snažno – to sve je perfektno sažeto u jednom STIHL akumulatorskom sistemu COMPACT serije.

I veliki plus je da jedna akumulatorska baterija može biti korištena za rad u svim uređajima iz ove serije, s ovim uređajima ste na visini zadatka u vrtu i oko kuće. Na našoj stranici možete naći detaljan pregled rada s akumulatorskim baterijama nove  STIHL COMPACT akumulatorske serije.

COMPACT

Kolačići na Unikomerc web stranici

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) radi boljeg djelovanja i bilježenja statistike posjeta. Ukoliko se slažete sa upotrebom kolačića kliknite OK.
Ako želite saznati više o politici privatnosti kliknite ovdje.

OK