Unikomerc Yt kanal

STIHL preporuke za radove u vrtu i okućnici – Održavanje travnjaka!

RM 248 T

Neovisno o kojim STIHL uređajima je riječ - škare za živicu, motorna pila, motorna kosa, uređaj za puhanje ili kosilica, svaki STIHL uređaj je proizvod proizašao iz više od 90 godina iskustva u razvoju i primjeni  snažnih uređaja za šumarstvo, kao i prepoznavanju potreba kod obavljanja radova u vrtu i oko kuće.

Naši vrtni uređaji dizajnirani su savršeno za takvu primjenu. U ovoj seriji članka želimo vam podijeliti par stručnih savjeta kako bi vam izazov uređivanja okućnice i vrta predstavljao zadovoljstvo i jedan vid opuštanja od svakodnevnih obaveza.  

U ovom članku pročitajte par preporuka kojim će vaš travnjak ostati dugo zelen, zdrav i uredan - za primjer svim susjedima i prolaznicima. 

1.Pravilna prihrana travnjaka. Ako travnate površine ne dobivaju dovoljno hranjivih tvari one vremenom gube svoju boju – onu tamno zelenu za kojom svaki vlasnik okućnice i vrta žudi. Ovdje vrijedi pravilo - koliko često tretirate travnate površine toliko one traže njege.  Ovo je posebno vidljivo kod velikih površina koje se redovno i često, mogli bismo reći ekstremno često, održavaju, primjer takvih površina su nogometni stadioni. Kod normalnog tretiranja u vrtovima ispred kuća, dovoljno je zelene površine četiri do pet puta godišnje prihranjivati/gnojiti. Prva gnojidba  trebala bi biti u martu/ožujku, poslije biste trebali vršiti prihranu u pravilnim razmacima od četiri do šest tjedana /sedmica. Krajem septembra/rujna, prije jeseni, vrijeme je za zadnju prihranu u godini. S tim da vrijeme i raspored termina prihranjivanja nije jedino čega se trebate pridržavati, sastav gnojiva je odlučujući! Savjetujemo da koristite organsko mineralno gnojivo, jer je ono posebno zaslužno za rast trave. Gnojivo bi trebalo bi sadržavati kalij kako bi joj dali na jačini, onemogućili bolesti i osigurali dovoljno hranjivih tvari za preživljavanje u zimskom periodu.Visina trave prilikom gnojidbe trebala bi biti nešto oko 5 cm. Ako koristite kosilicu s funkcijom malčiranja, možete reducirati gnojidbu dva puta godišnje. Kod funkcije malčiranja ostaci koje pokosite bit će usitnjeni i posuti po pokošenoj površini tijekom košnje, vremenom će se pretvorili u prirodne izvore hrane i zamijenili gnojidbu u onoj mjeri koja se preporučuje.

2.Bez vode nema zelene trave. Jeste znali da se vlati trave sastoje od 80% vode? Zelenim površinama često nedostaje dovoljno vode. Potreba za vodom ovisi i o vrsti trave, temperaturi i sastojcima tla. Glavno pravilo je: kod perioda vrućina bez padavina preporučuje se zalijevanje dva puta sedmično – i to u večernjim satima. Pri tome nemojte štedjeti na količini vode, bolje je rjeđe ali količinski više zalijevati, nego rjeđe, a količinski manje. Preporučujemo, u idealnim uvjetima, najmanje 20 l/mkako bi voda što dublje prodrla u tlo. Ovo je važno i radi toga da se cijeli korijen natopi dovoljnom količinom vode. Važno: Ako je tlo glinasto i ova količina vode se ne može odjednom apsorbirati, zalijevajte travnjak dvaput u brzom slijedu. Alternativno možete uključiti prskalice s vodom sljedeći dan, ali onda jedan cijeli tjedan nemojte zalijevati. 

3.Redovita košnja potiče rast trave. Za što ljepši izgled travnjaka preporučuje se češća košnja. U idealnom slučaju, to znači redovita košnja dva do tri puta sedmično, čisto pređite kosilicom preko površine. Redovita košnja zaslužna je za puno i gusto zelenilo. Na taj način trava formira nove bočne izdanke i potiskuje korov. Točno podešavanje visine reza je također važno, postavite visinu reza između 3,5 i 5 cm. Ovisno o godišnjem dobu, vremenskim prilikama i sjemenu trava može rasti nepravilno. Stoga visinu reza uvijek prilagođavajte uvjetima prilikom košnje. Preporuka: Prvu košnju vršimo na visini 6-7 cm, što kasnije postepeno smanjujemo. Tijekom proljeća travnjak kosimo 2 puta tjedno, jer u proljeće travnjak ima optimalne uvjete za rast, pa je i košnja učestalija. U slučaju da jedan duži vremenski period niste kosili uopće, pređite nekoliko puta kosilicom preko površinu travnjaka. U idealnom slučaju po jednoj košnji trava ne gubi više od 1/3 svoje visine. 

4.Prva košnja u proljeće. U slučaju da je trava dosegla visinu od nekih 7-8 cm, prvo što morate provjeriti prije prve košnje, je oštrina noževa.  Ispravnost noževa, tj. njihova oštrina zaslužna je za čist i dobar rez. Time ćete izbjeći nepotrebno ponovljeno tretiranje tj. košnju površine, koja će travu samo izlomiti.

5.Uzmite u obzir vremenske prilike. Vlagu i vrućinu ne možete izbjeći – ali zato ritam košnje morate prilagoditi vremenskim uvjetima. Ako je vani kiša i vlaga nemojte kositi. Vlati trave se u vlažnom i mokrom stanju slamaju i u tom stanju nemoguće je čisto i pravilno kositi- pogotovo ako kosite benzinskim modelom kosilica. Kod velikih vrućina preporučujemo da ostavite da trava naraste par centimetrar više od uobičajenog. Na taj način apsorbirati će dovoljno vlage za preživljavanje u uvjetima visokih temperatura. 

6.Najprije pokosite ravne površine i tek onda rubove travnjaka. Rubove travnjaka u idealnim uvjetima možete ručno pokositi, za to su idealne STIHL HSA 25 ručne škare za živicu s teleskopskom osovinom više o ovim kompaktnim akumulatorskim ručnim šakarma pročitajte na ovom linku.

I zlatno pravilo: prije prvog rada s kosilicom obavezno pročitajte upustvo za upotrebu koje uvijek dolazi s uređajem u originalnom pakiranju.

RMA 235

S novom akumulatorskom kosom MA 235 do urednog travnjaka bez imalo napora.

Idealno za vrt i okućnicu: STIHL akumulatorski uređaji

Bilo da režete živicu, kosite travnjake i uređujete rubove travnjaka i prilazne puteve, uklanjate lišće ili siječete drvo za novu sezonu grijanja – s našim akumulatorskim uređajima spremni ste za svaki posao oko kuće i u vrtu - i to s lakoćom bez zagađivanja okoline plinovima ili ometanja susjeda.

Otkrijte novu dimenziju rada u vrtu ili oko kuće. Lagano, tiho i snažno – to sve je perfektno sažeto u jednom STIHL akumulatorskom sistemu COMPACT serije.

I veliki plus je da jedna akumulatorska baterija može biti korištena za rad u svim uređajima iz ove serije, s ovim uređajima ste na visini zadatka u vrtu i oko kuće. Na našoj stranici možete naći detaljan pregled rada s akumulatorskim baterijama  nove  STIHL COMPACT akumulatorske serije. 

COMPACT

Kolačići na Unikomerc web stranici

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) radi boljeg djelovanja i bilježenja statistike posjeta. Ukoliko se slažete sa upotrebom kolačića kliknite OK.
Ako želite saznati više o politici privatnosti kliknite ovdje.

OK