Unikomerc Yt kanal

Preporuke za pravilno zalijevanje travnatih površina

Strućni savjeti - travnjaci

Upravo je u ljetnim mjesecima pravilna njega  jako važna za osjetljive zelene površine. Pogrešno zalijevanje može uništiti cijeli trud i njegu koju ste uložili u prethodnom periodu, zato slijedite par preporuka kako bi Vaša oaza ostala onakva kakvom ste ju i zamislili.

Kod zalijevanja često pravimo grešku i zalijevamo prečesto i premalo, a to pogotovo činimo u sušnim ljetnim periodima  kada zalijevamo travnjake skoro svaku večer i to pomalo. I što se dešava, gornji sloj se stalno i iznova nalijeva, tj. samo par površinskih milimetara zemlje se stalno tretira. Trava reagira, nama laicima nelogično,  tako što se korijeni  koncentriraju gusto i to odmah ispod površine tla i tako se stvaraju nepoželjne vrste trave poput Poa annua ili Agrotis vrste. Ovo potonje je zaista jako važno i potrebno kod travnatih površina golf terena koji se dnevno zalijevaju i  svakodnevno  kose na nekoliko milimetara dužine, dok kod privatnih travnjaka  ovakvim načinom zalijevanja dolazi do snažnog  filcanja i vrlo male elastičnosti.

Na takav način tretiran, travnati filc usisava jako malo vode, poput  spužve,  a ostatak vode, neiskorišten,  ispari ne dolazeći do donjih dijelova tla koji  ne primaju više dovoljno vode, te time dolazi do toga da trava, tako reći, postane ovisna o vodi.  Ako na nekoliko dana izostane zalijevanje, postat će ubrzo žuta  i osjetljiva na raznolika gljivična oboljenja.

Kako to izbjeći ili ublažiti? Polijevajte travnate površine jedanput sedmično i to s velikom količinom vode, negdje oko 20 l/m². Ako je tlo od ilovače i količinu ne može odjednom primiti, onda  zalijevajte dvaput za redom ( ili odmah sljedeći dan), zatim preskočite jedan tjedan i opet iznova.

Pravilno zalijevana trava je bitno manje opterećena, manje osjetljiva na bolesti i i duboko je ukorijenjena. Ako ste neko vrijeme zalijevali na neispravan način tako tretiranoj površini  ne smijete odjednom uskratiti zalijevanje, nego polako i postupno , a za neka dva mjeseca započnite  s tehnikom ispravnog zalijevanja. 

Kolačići na Unikomerc web stranici

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) radi boljeg djelovanja i bilježenja statistike posjeta. Ukoliko se slažete sa upotrebom kolačića kliknite OK.
Ako želite saznati više o politici privatnosti kliknite ovdje.

OK