Unikomerc Yt kanal

STIHL preporuke za vaš vrt: Jeste već otkrili sve prednosti košnje s malčiranjem?

iMow malčiranje

Svakome tko redovito brine o svom travnjaku najvažnija stvar je zelen, zdrav i gust izgled travnjaka. U ovom članku dajemo par preporuka na koji način njegovati travnjake i što se to preporučuje kako bi travnjak bio zelen, gust i zdrav. Zalijevate i kosite redovno, naravno da to radite, a da li malčirate?

Da, u tome je trik svih lijepih i zdravih zelenih travnjaka – redovna košnja i  malčiranje.

Kako, kada i na koji način, pročitajte u nastavku?

Pametna košnja uključuje i malčiranje. Kako funkcionira malčiranje?

Najjednostavnije objašnjenje je:

Kod postupka košnje s malčiranjem, otkos se ne sakuplja u korpu nego ostaje na travi, ravnomjerno raspodijeljen. Trava se kosi/reže specijalnim nožem za malčiranje. Zahvaljujući njegovom posebnom zvonastom obliku kućišta otkošena trava se nekoliko puta unosi u tračnice noža sve dok se ne usitni kako bi se mogla fino usitnjena raspodijeliti na travu koja je netom pokošena. Ovo uspijeva zahvaljujući posebnom protoku zraka u području noža koji vodi otkos u zvono za malčiranje. Vrtlog zraka osigurava da se zeleni otkos ravnomjerno rasporedi na travnatoj površini.

Malčiranje2

Tako fino usitnjen otkos dospijeva između vlati trave na tlo i tu se raspada. Travi se ponovno vraća ono što smo prethodno pokosili. I na taj način ne morate dodatno gnojiti.  Proces košnje s funkcijom mlačiranja uštedjet će vam novac i vrijeme. Ovakav ekološki način njege travnjaka sprječava nastanak korova, filca i mahovine.

RM 650 V

Najvažnije preporuke za malčiranje:

  1. Kosite uvijek i samo s naoštrenim noževima, režite samo s najvećim brojem okretaja motora. Dobro usitnjena trava bolje se raspoređuje po površini.
  2. Redovno kosite – duge suhe vlati trave teško se raspadaju i nikada u potpunosti, zato slijedite preporuku da između dvije košnje s funkcijom malčiranja ne smije proći puno vremena. Nepisano je pravilo da se kosi onda kada je trava/vlati duge ca 6 cm. U proljeće i jesen preporuča  košnja kod visine od oko 4 cm. Takvim rasporedom košnje štitimo travu u vrijeme vrućina još i dodatno od isušivanja.
  3. Nikada ne malčirajte pri kišnim uvjetima, pričekajte  dok se trava ne osuši.
  4. Kod košnje s funkcijom malčiranja preporučujemo da mijenjate pravac košnje. Na taj način trava se bolje tretira i otkos se može ravnomjerno rasporediti po površini. To sve ima za cilj željenu homogenost i gustoću trave.
  5. Vodite računa da vam se putanje košnje ne preklapaju, tako će trava biti ravnomjerno pokošena i materijal za malčiranje ravnomjerno raspodijeljen po površini.
  6. Niste dugo kosili? Savjetujemo da izrazito visoku travu uvijek stupnjevito kosite, korak po korak. Duge vlati trave neće se optimalno slomiti/skratiti i neće se brzo raspasti.
iMow blog malčiranje
Želite istovremeno malčirati i kosiiti?

Posebnost kosilice s funkcijom malčiranja (uusitnjavanja otkosa) leži u konstrukciji noža i kosilice. Sa specijalno oblikovanim nožem za malčiranje trava se kosi u različitim visinama, u kućištu usitnjava u sitne čestice i jedva vidljivo raspoređuje po travnjaku. Benzinske kosilice serije R s funkcijom košnje s malčiranjem pogledajte ovdje.
Naravno, imate i modele STIHL kosilica koje imaju košaru za travu, ali i mogućnost dogradnje seta za malčiranje, to su STIHL benzinske kosilice serije 4, serije 5 i serije 6 i serije 7.
Sve STIHL iMow robotske kosilice istovremno automatski i samostalno kose i usitnjavanje: iMow automatski nasumce kosi vaš travnjak i mijenja staze za košnju. Modele STIHL iMow robotskih kosilica u ponudi pogledajte ovdje.

Kolačići na Unikomerc web stranici

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) radi boljeg djelovanja i bilježenja statistike posjeta. Ukoliko se slažete sa upotrebom kolačića kliknite OK.
Ako želite saznati više o politici privatnosti kliknite ovdje.

OK