Unikomerc Yt kanal

STIHL preporuke za radove u vrtu i okućnici - Održavanje travnjaka u jesen

Održavanje travnjaka_1

Sad je idealno vrijeme za pripremu travnjaka za nadolazeće zimske uvjete. Otkloniti lišće, pokositi i nahraniti - stoji nam na jesenskoj to-do listi.

Boje lišća u jesen su jako interesantne i lijepe, uvijek im se divimo, ali opalo lišće ispred kuće i na travnjacima znači pune ruke posla – ali svakodnevno. Kako bi naši travnjaci ostali fit i zdravi preko zime, o njima se u jesen moramo svakodnevno brinuti, a to znači sakupljanje i sakupljanje lišća kako bi trava dobivala dovoljno zraka i svjetlosti. Lišće možete jednostavno ukloniti i pomoću kosilice. Postavite kosilicu na najveću visinu reza i montirajte košaru za travu. Ako sloj nije previše gust i ako je lišće suho lako ćete ga sakupiti pomoću kosilice. Jedan sunčan jesenji dan idealan je za ovakav način sakupljanja lišća s travnjaka koji je i najjednostavniji - uštedjet ćete vrijeme i napor.

Savjet: Lišće oko cvjetnih gredica i žbunja nemojte uklanjati – ono će štiti korijen od mraza i leda, i bit će idealno zimsko utočište korisnim stanovnicima vrtova. 

Održavanje travnjaka_2

Ako vaša kosilica nije  opremljena košarom za travu, posjetite STIHL ovlaštenog trgovca u vašem mjestu koji će vas  posavjetovati o dodatnim opcijama. 

Zadnji korak: Košnja

Kratko i snažno bi trebao glasiti moto zadnje košnje u godini. Na taj način ćete spriječiti lomljenje vlati trave i stvaranja gljivica. I ovdje preporučujemo košnju s košarom za travu, čisto da pojednostavite posao – nećete imati potrebe za naknadnim uklanjanjem otkosa s travnjaka. Sve modele VIKING kosilica pogledajte ovdje.

Zadnja ovogodišnja košnja morala bi biti urađena prije prvog mraza. Idealno vrijeme bilo bi krajem 10. mjeseca ili sredinom 11. mjeseca u južnim regijama gdje se zna desiti i jedan interval lijepih i sunčanih dana koji bi onda opet pospješio rast trave. I naravno, za savršenu košnju bez puno napora odaberite sunčan dan kada je trava suha, nikako vlažna.

U ovim sezonama kada su noći hladnije i dani kraći ne biste trebali prozračivati travnate površine. Idealno vrijeme za tehniku prozračivanja travnjaka je u proljeće ( 4. i 5. mjesec) kao i početkom jeseni ( u 9. i 10. mjesecu).Sve modele VIKING prozračivača travnjaka pogledajte ovdje. 

Održavanje travnjaka_3

Nahranite travnjak

Preporučujemo i posljednju fazu, a to je kura hranjivim tvarima prije zime. Ne koristite gnojivo koje ste koristili u prethodnim toplijim sezonama jer sadrži velike količine dušika. To bi stimuliralo rast trave. Preporučujemo korištenje gnojiva koje je bogato kalijem. Kalij će nahraniti vlati trave i učiniti travu otpornijom na hladnoću koja slijedi.  

KADA: nakon košnje pravo je vrijeme za gnojidbu. A kako biste uštedjeli  vrijeme koristite kolica za gnojivo. Na taj način će se gnojivo ravnomjerno rasporediti po cijeloj površini.

Održavanje travnjaka_4

Sad nam samo ostaje da uživamo u svom toplom domu i zimskim radostima.

S početkom zimske sezone travnjaci  idu u stanju mirovanja. I u ovom vremenu nemojte više tretirati travnjake niti ih koristiti. Slomljene vlati trave trebaju duži proces regeneriranja. Ako je vaš travnjak dobro pripremljen za zimske uvjete, možete očekivati njegov puni sjaj  u proljeće.

A da li ste adekvatno pripremili vaše kosilice za zimsko mirovanje, provjerite sljedeće:

  • Očistili sve vanjske dijelove motora i kosilice.
  • Sve pokretne dijelove dobro podmazali.
  • Ispraznili spremnik goriva i rasplinjač ( npr. rad u praznom hodu).
  • Odvrnuli svjećicu  - u motor ulijte 3 cm3 motornog ulja kroz otvor svjećice. Nekoliko puta zarotirajte motor bez svjećice.

Uređaj skladištiti u zatvorenom i dobro prozračenom prostoru.

Kolačići na Unikomerc web stranici

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) radi boljeg djelovanja i bilježenja statistike posjeta. Ukoliko se slažete sa upotrebom kolačića kliknite OK.
Ako želite saznati više o politici privatnosti kliknite ovdje.

OK