5 preporuka za rezidbu voćaka

Rezidba voćk blog

Svejedno da li se radi o jabukama, kruškama ili dunjama: za rezidbu imate puno razloga: jedna od najvažnijih i presudnih je zdravlje stabla. Pravilna rezidba osigurava puni cvat u proljeće i time zdrave i bogate plodove. Optimalno vrijeme za orezivanje  grana i grančica stabala jabučastih (jezgričavih)  voćki je kada temperature padnu, ali samo onda kada nema mraza. Općenito, prikladno razdoblje je od novembra/studenog do kraja aprila/travnja. Stabla koštunica mogu se orezivati i pri višim temperaturama, tijekom ili neposredno nakon branja.

Najvažnije preporuke koje trebate uzeti u obzir prilikom rezidbe su:         

1. Preporuka je raditi precizan rez, rezati „vodopije“.

2. Sa starijim stablima biti pažljiviji, ali opet prorijediti dovoljno da krošnja uvijek ima svjetlosti.

3. S rezidbom u svakom slučaju pričekati period bez mraza.

4. Koristiti samo oštre alate, oni neće oštetiti grane.

5. Također treba urediti i krošnju. To je pogotovo važno kod starijih stabala, prorijediti krošnju na način da sve grane imaju dovoljno svjetlosti.